Ökat intresse för hampa i Skåne

Stort intresse bland lantbrukare i Skåne att odla hampa åt företaget Ekolution, för användning både inom lantbruket och byggindustrin.

Enligt Sara Bygdéus, försäljningsansvarig och Holger Assarsson, lantbrukschef på Ekolution finns det ett stort intresse bland lantbrukare att odla hampa. Foto: Madeleine Rapp

Under sommaren förväntas företaget Ekolutions fabrik i Staffanstorp i Skåne stå klar och redo att ta emot det första materialet från svenska hampaodlare, som sen ska användas för att tillverka både stallströ och hampaisolering. Men hampa kan exempelvis även användas inom textilindustrin för att tillverka både kläder och möbler. 

Företaget har funnits en tid, men årets skörd blir den första storskaliga i Sverige sedan man drog i gång och enligt Holger Assarsson, lantbrukschef på Ekolution, och Sara Bygdéus, försäljningsansvarig är många lantbrukare i Skåne intresserade av att bli hampaodlare och många står på kö för att få börja.

– Det har varit ett bra intresse och vi har en del lantbrukare som inte fick vara med på årets odling, även fast de ville. Vi ville inte ha för många första året, säger Holger.

Flera av årets odlare verkar även fått blodad tand. 

– De som odlar idag är väldigt nöjda och kommer vilja fortsätta odla och utöka sin odling till nästa år. Flera ser det här som långsiktigt och har redan börjat investera i lager för hampodling. Det är jätteroligt!

De kontrakterade odlarna får hjälp under resans gång för att komma upp i rätt kvalitet och volym. Foto: Madeleine Rapp

Enligt Ekolution finns det flera fördelar med hampa. Bland annat har den låg mottaglighet för skadegörare eftersom den saknar naturliga fiender, vilket gör att man i de flesta fall inte behöver använda växtskyddsmedel. Eftersom den växter snabbt minskar även tillväxten av ogräs. Men bland lantbrukare finns dock en viss skepsis till att odla hampa i Sverige. Men enligt Holger och Sara är den stora skillnaden att det redan finns en avsättning och slutkund för hampaprodukterna som Evolution ska tillverka. 

– Nu bygger vi en fabrik i Staffanstorp för 200 miljoner. Det här är inget test, det är på riktigt. Vi måste leverera nu, ha odlare och kunna sälja produkterna i andra änden. Och det finns redan incitament att bygga fler fabriker, säger Sara som berättar att man i framtiden även vill expandera utanför Sveriges gränser. 

De som odlar åt Ekolution får hjälp av Holger med rådgivning längs vägen. 

– Det är min roll i det hela. Jag kontrakterar odlare och hjälper dem under hela resan och ser till att vi får in rätt volym och kvalitet till fabriken. Det är jättekul och det är många som är positiva. Även om vi stöter på patrull ibland så får vi lösa det på bästa sätt med de verktyg vi har i verktygslådan, säger han och poängterar att hampa trots allt är en ny gröda som vi behöver lära oss odla i Sverige. 

Hur pass lätt är den att odla till den kvaliteten som ni vill ha? Jag har hört att hampa är lite känsligt och att den behöver rätt förhållanden för att det ska funka.

– Precis, det är ingen mirakelgröda. Du måste ha en väldränerad jord, lite varmare temperatur på våren och sen är den packningskänslig. Vi vill inte ha några slagregn tidigt på våren direkt efter sådd och vi vill inte välta den för tidigt heller. Det har vi märkt i år att vi kanske varit lite heta på gröten. Så framöver ska vi ha lite is i magen. Det bästa hade varit om vi inte behövt välta den, men då får vi ställa oss följdfrågan varför välter vi. Det är ju framför allt för att hantera sten, så att vi inte får en massa stillastående maskiner på grund av sten.

Men enligt Holger är det absolut viktigaste för att få till en bra hampodling tajmingen vid etableringen. Och där gäller det att ha lite fingertoppskänsla och tänka till lite innan man börjar. 

Hur pass lönsamt är det?

– Den står sig väl mot de andra grödorna. Betorna kan vi aldrig konkurrera med, men vi står oss bra mot halvdåligt vete och korn. Sen styrs ju dagspriset på de stora grödorna av världsmarknaden. Vi har i stället kontraktsodling med en bestämd prisbild, vilket kan vara en trygghet i sig. 

Hur klarar sig hampa mot torka?

– Den står sig väldigt bra mot torka. Det såg vi i fjol på våra testodlingar. Det var torrt under hela maj och juni i princip. Då stannade den upp i växten snarare än att vissna ner och dö som spannmålen och sen när det kom regn igen så fortsatte den att växa. Men den höll sig grön under hela perioden och det blev ändå någonting av det.

Just nu håller man på med testkörning i fabriken och enligt Sara går allting enligt plan. 

– Vi får in material i september. Då får vi leverans av vedämnet, själva kärnan i hampan. Och från oktober kommer det finnas stallströ/täckmaterial ute på marknaden. 

Det har odlats hampa i Sverige länge, men inte på någon större skala. Och Ekolution menar att intresset ökat eftersom man har en fabrik på gång och en etablerad avsättning för slutprodukterna. Under Borgeby Fältdagar visade de upp en rad olika produkter man kan tillverka av hampa. Foto: Madeleine Rapp

Hampaisoleringen kommer genomgå en del tester för byggmaterial, exempelvis CE-märkning. Men kommer finnas på marknaden från januari 2025.  

Visades på Borgeby

Ekolution var en av uttällarna på årets Borgeby Fältdagar och efter det ökande intresset i Skåne testade även HIR Skåne att odla hampa till mässan.  

I sina demoodlingar av hampa har HIR Skåne bland annat laborerat med olika radavstånd. Och det visade sig då att 12,5 centimeters avstånd var att föredra för att minimera problem med ogräs. Vid ett större radavstånd, här 25 centimeter hade man behövt göra en radrensning tidigt. Foto: Madeleine Rapp

– I år har vi en odling på cirka 600 hektar hampa i Skåne och företaget Ekolution har en ambition att öka till 2500 hektar de närmaste två åren. De behöver de volymerna till sin fabrik. Och det gör ju att hampan blir intressant. Men det är något som vi inte kan så mycket om egentligen, säger Kerstin Wahlquist, växtodlingsrådgivare på HIR Skåne.

Det handlar mycket om att testa sig fram. Enligt Kerstin finns det ingenting man kan göra växtskyddsmässigt och när det kommer till gödsling har man enbart danska råd att gå efter. 

Kerstin Wahlquist, växtodlingsrådgivare på HIR Skåne är själv involverad i ett hampagödslingsförsök tillsammans med Ekolution och SLU för att ta fram mer kunskap. Foto: Madeleine Rapp

– Egentligen visar vi hampa här på Borgeby för att vi vill lära oss mer. Och det vi kan säga är att hampa konkurrerar bra, men blir det för mycket ogräs och hampan inte riktigt trivs så kan det bli tufft även för hampa med ogräs. Och så blir det jättetufft när vi inte har något växtskydd.

Bland testbäddarna har man laborerat med olika såtidpunkt och olika radavstånd för att se vad skillnaden blir. Och efter det har man kunnat dra vissa slutsatser:

– Den behöver lätt jord och sås väldigt grunt, annars orkar den helt enkelt inte upp. Hampan fixar inte heller när det är väldigt blött. Så den är lite kinkig, lite som en primadonna och ska ha det bra, säger Kerstin och fortsätter:

– Det gäller också att få i gång sin hampa tidigt så den kan konkurrera med ogräs. Men jag tror att det kan vara intressant som vårsådd gröda och på lite lättare jord. 

Vad tror du om framtidsutsikterna för hampa utifrån vad du sett här?

– Nu när man vet att det är en fabrik på gång så ser man nog också större möjligheter i det här, men det gäller ju att få allting med skörden att funka och klaffa, med tanke på att det är en entreprenör som ska göra allting. Men kan man få hela apparaten att funka så är det intressant, för priset är bra så får man bara upp en bra skörd så kan det nog bli en ganska bra kalkyl.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 02 juli 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste