Vete som avskräcker vilt – en av årets nyheter

Vete som inte gillas av hjort och vildsvin och sortblandningar som sprider ut risken. Bland demoodlingarna på Borgeby fanns många spännande försök. 

Den nya vetesorten Fenomen från Scandinavian Seed är stickig för att minska betestrycket från hjort och vildsvin. Foto: Madeleine Rapp

Bland demoodlingarna på Borgeby Fältdagar fanns en rad spännande sorter och försök att ta sig en närmare titt på. Under en guidning av Mattias Hammarstedt, växodlingsrådgivare HIR Skåne, visade han bland annat en ny kvarnvetesort vid namn Fenomen.

– Det är en stickig sort vilket ska minska betestrycket från vilt. Hjortar och vildsvin tycker inte det är så kul att sticka näsan i den borsten, sade Mattias. 

Förutom det är Fenomen enligt Mattias en kvarnvetesort med bra kvalitet och som är relativt frisk. Den är lågväxande, vinterhärdig och har bra skörd. 

– Så jag tror att den här sorten kommer få en större marknad än vad man tänkte från början.

Andra vetesorter bland försöksrutorna som HIR Skåne valt att fokusera på inför året är Pondus, Etana och Bright. 

Pondus, Etana och Bright

Enligt Mattias är Pondus den högst avkastande sorten och den har tagit en jättestor andel av odlingsmarken i Skåne. Den har en del brunrost men är frisk i övrigt och har inte speciellt mycket svartpricksjuka. 

– Man ser samma tendens i England. De nya fodersorterna är mycket friskare än kvarnvetesorterna. 

Både Bright och Etana är två sorter som börjar bli gamla. Etana är ett vete som fungerar på åkrar med sämre avkastningsförmåga. 

– De var de första sorterna som kombinerade en hög avkastning med hög proteinhalt. Tillsammans med Kask är de fortfarande förstahandsvalen när det gäller brödvetekvalitet. Det förekommer en del brunrost i de obehandlade partierna, mest i Bright. 

Kombination av sorterna

Men i en av rutorna har man valt en sortblandning med Pondus, Etana och Bright. 

– Här har vi haft sikte på en hög skörd och hög proteinhalt. Vi har valt att ha med Pondus som ger den högsta skörden av alla. Sen har vi stoppat in Bright och Etana som har hög skörd och hög proteinhalt. Så lyfter vi hela skörden. Det blir inte riktigt lika bra proteinhalt som om vi kör Bright själv, men vi får högre skörd och bättre proteinhalt än om vi kört Pondus själv. 

Mattias säger att det inte är något problem att blanda sorter med olika mognad, så länge man blandar antingen medel och sen eller tidig och medel. 

– Då blir de senare sorterna tidigare. Sortblandningen här kommer bli mogen tidigare än en ren Pondus, det är jag rätt säker på. Men det vi har sett i de tidigare försöken är att sortblandningarna inte slår bästa sort. Så hade jag bara haft Pondus hade jag fått bättre skörd. Men om jag räknar teoretiskt på de här tre sorterna och slår ihop deras medelvärde, så avkastar sortblandningen bättre än deras medelvärde. Så det innebär att om man sått dem på tre fält så får man en bättre skörd om man blandar utsädet och kör den på alla fält. Det är också en riskspridning. 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 03 juli 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste