Forskningsprojekt om klövvård

I ett fortsättningsprojekt ska man undersöka hur olika sätt att klövverka mjölkkor påverkar dem på kort och lång sikt.

– Vi hoppas att kunskapen som tas fram i detta projekt kan leda till att klövvård aldrig ska orsaka att kon blir skadad eller halt, utan att klövvård endast bidrar till att få kor friskare och mer välmående, säger Evgenij Telezhenko, forskare på SLU. Foto: Carolina Wahlberg
Evgenij Telezhenko, forskare på SLU. Foto: SLU

”Effekt av klövvård på mjölkkors välbefinnande i Sverige”, så heter forskningsprojektet som leds av Evgenij Telezhenko, forskare på SLU. I hans tidigare projekt handlade det om att utveckla bästa praxis för svensk klövvård. Nu ska han undersöka mer i detalj hur olika sätt att klövverka påverkar kornas välbefinnande. I projektet ska man inte bara titta på djurhälsan utan även kornas rörelsemönster.

Han hoppas att ny forskning ska bidra till att minska antalet halta nötkreatur.

Viktigt ämne

– Målet med projektet är att vidareutveckla och verifiera koncept för bästa praxis inom klövvård. Korrekt verkade, välmående, hållbara kor innebär bättre djurvälfärd, förbättrad ekonomi och bättre konkurrenskraft för mjölkföretag. Det finns generellt väldigt lite forskning om hur olika sätt att klövverka påverkar djurens välfärd och hälsa, så därför känns det extra viktigt att undersöka just detta, säger Evgenij Telezhenko, forskare på SLU, i ett pressmeddelande.

Agria forskningsfond stöttar genom Stiftelsen Lantbruksforskning projektet.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 05 juli 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera