Forskningsprojekt om klövvård

I ett fortsättningsprojekt ska man undersöka hur olika sätt att klövverka mjölkkor påverkar dem på kort och lång sikt.

– Vi hoppas att kunskapen som tas fram i detta projekt kan leda till att klövvård aldrig ska orsaka att kon blir skadad eller halt, utan att klövvård endast bidrar till att få kor friskare och mer välmående, säger Evgenij Telezhenko, forskare på SLU. Foto: Carolina Wahlberg
Evgenij Telezhenko, forskare på SLU. Foto: SLU

”Effekt av klövvård på mjölkkors välbefinnande i Sverige”, så heter forskningsprojektet som leds av Evgenij Telezhenko, forskare på SLU. I hans tidigare projekt handlade det om att utveckla bästa praxis för svensk klövvård. Nu ska han undersöka mer i detalj hur olika sätt att klövverka påverkar kornas välbefinnande. I projektet ska man inte bara titta på djurhälsan utan även kornas rörelsemönster.

Han hoppas att ny forskning ska bidra till att minska antalet halta nötkreatur.

Viktigt ämne

– Målet med projektet är att vidareutveckla och verifiera koncept för bästa praxis inom klövvård. Korrekt verkade, välmående, hållbara kor innebär bättre djurvälfärd, förbättrad ekonomi och bättre konkurrenskraft för mjölkföretag. Det finns generellt väldigt lite forskning om hur olika sätt att klövverka påverkar djurens välfärd och hälsa, så därför känns det extra viktigt att undersöka just detta, säger Evgenij Telezhenko, forskare på SLU, i ett pressmeddelande.

Agria forskningsfond stöttar genom Stiftelsen Lantbruksforskning projektet.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 05 juli 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

En småskalig grönsaksodlares tankegångar

Krönika: Även om vintern bitvis kan kännas långdragen och seg för en grönsaksodlare så behövs den verkligen. Den behövs för vila, reflektion, planering och organisering. Man behöver landa och tänka klart. När säsongen väl brakar igång så behöver man rutiner och en genomtänkt plan att luta sig mot, annars tar man allt på volley vilket bygger för stress, ogenomtänkta beslut och ett sämre ekonomiskt resultat. Jag är glad att det inte redan är april.

 

Kommentera