Positiv atmosfär på Brunnby Lantbrukardagar 2024

Det är någonting speciellt med Brunnby. Stämningen bland besökarna är god, lite som om alla sitter i samma båt med segel i topp och mål i sikte. Att det var något färre utställare i år verkade inte ha någon märkbar effekt på besöksantalet.

I år hade Brunnby lantbrukardagar ett tydligt fokus på växtodling. För de representerade företagen innebär det en möjlighet att visa upp sina sorter. Demoodlingarna ger en unik chans för besökarna att i parcellerna se hur grödan faktiskt etablerar sig och att jämföra med andra sorter. Foto: Ausrine Öhrström
Årets projektledare för Brunnby lantbrukardagar Camilla Söderberg tillsammans med Maria Ivarsson Schartau som tar över stafettpinnen nästa år. Camilla var även projektledare 2016-2019. Båda stämde in på att de var väldigt nöjda med årets mässa. Foto: Ausrine Öhrström

Brunnby lantbrukardagar är en plats för aktiva lantbrukare att träffa utställare, varandra och andra kontakter. Projektledare Camilla Söderberg är nöjd med årets upplaga och upplever att det har varit välbesökt i montrarna.

– Det viktiga är att de som har varit här har varit intresserade av att besöka utställarna, lyssna på seminarier och titta på maskinvisningar och fältvandringar, säger hon.

Hur många som besöker mässan är inte det viktigaste.

– Det viktigaste är att utställarna känner att de har fått ett bra utbyte. Detta är målet för att vara den här mötesplatsen. Själva mässområdet är ganska likt tidigare år, med undantag för att en utställargata har tagits bort, men annars är det i princip identiskt.

För tjugonde gången delas priset Årets Spjutspetsföretag ut. I år gick utmärkelsen till Skottorp Säteri. Foto: Ausrine Öhrström 

Anna Gunnarsson, som tillsammans med sina syskon och pappa bedriver mjölk- och köttproduktion, växtodling och energiproduktion på Skottorp Säteri, säger att det är fantastiskt roligt och ärofyllt att ta emot priset Årets Spjutspetsföretag. 

– Vi är otroligt stolta över det vi åstadkommit och våra medarbetare och alla runt omkring oss, säger hon.

De närmsta planerna framöver är att bygga ut biogasanläggningen.

– Den ska bli ungefär 50 procent större än vad den är i dag. Och så håller vi på att undersöka möjligheterna att bygga ut till ytterligare 500 kor.

Med tanke på att de är ett familjeföretag tycker Anna att det har varit väldigt viktigt att ha tydlighet.

– Vi har jobbat länge med gårdsråd och styrelse, men framför allt har vi tagit in externa personer som hjälper oss att hålla ordning. Vi har också påbörjat generationsskiftet i tid, vilket har varit väldigt värdefullt för oss i den yngre generationen att få bli väl insatta i företaget.

Fira kommer de att göra, men först och främst ska de skörda färdigt.

– Sen när det lugnat ner sig lite är tanken att vi ska styra upp något med personalen så att alla får ta del av detta, avslutar Anna.

Priset för Årets rådgivarinsats tilldelades Anton Karlsson, ekonomirådgivare på Fyrklövernn. Foto: Ausrine Öhrström

Anton får frågan om vad det är som skapar bra rådgivning enligt honom? Han börjar med att tacka så hemskt mycket för priset för Årets rådgivarinsats: 

– Det är jätteglädjande och hedrande att insatsen uppskattas. Och det är jättesvårt att sätta fingret på vad jag tycker är viktigast, men engagemanget och lyhördheten tror jag är väldigt viktig. Och att kunna anpassa sig efter de kunder man arbetar med och deras mål och situationer. Och att såklart försöka hålla sig påläst på alla ämnen som berörs, säger han. 

Anton har olika metoder för att hålla sig påläst och poängterar att han också har extremt många duktiga kollegor som kan stötta honom på resan.

– Jag tänker att det inte bara handlar om ålder och egen rutin utan det är det nätverket man verkar i. Sen så läser jag mycket lantbrukspress och försöker hänga med i vad som händer.

Han tror det viktigaste är att lyssna på vad kunden tycker är viktigt för att driva deras företag framåt eftersom inte alla har samma mål.

Motiveringen lyder:

"Anton Karlsson har med proaktivitet, kunskap och glädje gjort stor skillnad för lantbruksföretagare. Med påtagligt engagemang har han exempelvis arbetat framgångsrikt med omorganisationer genom att metodiskt ha adresserat utmaningar, analyserat tänkbara utfall, gjort täta uppföljningar och varit behjälplig vid stödansökningar. Detta har han gjort med företagets och företagarnas bästa för ögat, och alltid med fingertoppskänsla och lyhördhet inför företagarnas önskemål. Vidare har han genom att delta på gårdsråd blivit insatt i fler aspekter i företagandet vilket i sin tur skapat ytterligare dimensioner i den ekonomiska rådgivningen. Detta tillsammans med ett glatt och tillmötesgående sätt har bidragit till framtidstroende företag där de anställda trivs med att gå till jobbet. Mot denna bakgrund tilldelas Anton priset Året Rådgivarinsats 2024".

 

Bengt Gustafsson är säljare på DMB Maskin som för första gången ställde ut på Brunnby. De håller till i Eskilstuna och hos dem kan man köpa nya eller begagnade Bobcat maskiner med redskap.
– Vi är nystartade och vi ser Brunnby som perfekt ställe att träffa kunder inom jordbruk och entreprenad. Intresset på mässan har varit bra, med många nya och även gamla kunder som kommit förbi montern. Många har varit intresserade av teleskoplastaren. Jag tror definitivt att vi ställer ut även nästa år. Och det har varit jätteroligt att vara här, säger han. Foto: Ausrine Öhrström 

 

Enligt Oskar Andersson växtodlingssäljare hos Swedish Agro är Brunnby lantbrukardagar en väldigt viktig mässa.
– Vi vill visa att vi är aktiva i området, och vi har många av våra sorter som vi vill representera här uppe i Mälardalen som är ett stort odlingsområde. Vi har till exempel våran sort Valhal som är ett väldigt fint höstvete. Och Skyway, det högst avkastande maltkornssorten på marknaden. Det är roligt att det är mycket fokus på växtodlingen i år, säger han. Foto: Ausrine Öhrström

 

Lantbrukare är ett härdat släkte, så lite regn var inget som avskräckte besökarna från att besöka mässan. Klasskompisarna Alfred och Max, båda 12 år gamla, är två killar som vet hur man skyddar sig från regn. Alfred har besök mässan tidigare men för Max var det första gången. Ett av målen under dagen var att samla på sig så många kepsar som möjligt. Foto: Ausrine Öhrström

 

Ett charmigt inslag på årets mässa var dessa tre sötnosar som lockade besökare att upptäcka Walliska svartnosfår. Dessa mångsidiga får används både för kött och ull, som sällskapsdjur och i utställningar. I dag finns endast cirka 300 individer i Sverige, och Walliska svartnosfårföreningen arbetar för att öka intresset för rasen. Foto: Ausrine Öhrström

 

Täckdikningsdemo lockade publik. Förhållandena var inte optimala att köra i men det gick rätt bra ändå. Foto: Ausrine Öhrström 

 

Dränering är avgörande för att skapa optimala förhållanden för odling. Besökarna på mässan fick chansen att se Drain Forze, en svenskproducerad täckdikningsplog av högkvalitativt stål, i action under live-demonstrationer som hölls två gånger per dag båda dagarna. Plogen är hydrauliskt driven och kan gräva ner till 1,6 meters djup. Den kan utrustas med slangskor i olika storlekar från 80/100 mm upp till 250/300 mm. Skor med inbyggd gruslåda finns också. För att använda plogen krävs en traktor som väger minst nio ton. Med en design som har få rörliga delar bidrar det till att minska slitaget på traktorn. Foto: Ausrine Öhrström.
 
Ingvar Strengbohm, maskinförsäljare och grundare av Strengbohm Eneby AB, var mycket nöjd med årets mässa. För deras del har det varit positivt med färre utställare på maskinsidan.
– Jag har mycket mer i min bok än vad jag brukar ha, säger Ingvar lättsamt, som tycker att stämningen på mässan är "laidback".
Företaget säljer både nya och begagnade maskiner och erbjuder varumärken som Kramer, Takeuchi, Wacker Neuson och Ljungby. Den splitternya Ljungbyn på bilden ska ut på demo direkt efter Brunnby på en stor gård. Är du intresserad av en demonstration är det bara att höra av sig, hälsade Ingvar. Foto: Ausrine Öhrström
 
Wilma från Kungsör, Teddy och Wille från Uppsala, samt Jaroslav, som är från Ukraina men numera jobbar på en gård i Sverige, tycker att Brunnby är en trevlig mässa, även om den är något mindre i år. Med glimten i ögat är de alla överens om att de saknar ett öltält. Foto: Ausrine Öhrström
Johannes Barnekow och Johan Barnekow äger företaget Sinclairsholm där de säljer slitdelar till lantbruksmaskiner.
– Vi har varit på mässan sedan det började nästan, även på Borgeby och Elmia. Det är vårt sätt att marknadsföra oss, säger Johan och tillägger:
– Jag tycker det är lättare att få kontakt med folk i år, de kommer in i tältet. Annars fastnar de uppe hos maskinförsäljarna som bjuder på glass och så sitter de där. 
Han upplever att det är märkbart många fler som sökt sig till tältet än andra år vilket är positivt för dem. 
Foto: Ausrine Öhrström 
Sveriges Jordbruksarrendatorer (SJA) hade en trevlig monter inne i tältet. Organisationen arbetar aktivt för att tillvarata, bevaka och främja jordbruksarrendatorernas intressen. Karl Fernholm, en lantbrukare från Sala och medlem i föreningen, samt kommunikatören Madelene Svedin, var på plats för att välkomna besökare och besvara frågor om föreningen. Foto: Ausrine Öhrström

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 04 juli 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera