Grattis, din knöl!

Krönika: Sill och potatis, finns det något som är mer förknippat med svenska högtider? Årets midsommarfirande är avklarat med självklara tillbehör, lekar och sånger. En högtidssång som vi i år sjöng till denna klassiska maträtt var ”Ja må du leva”. Den fantastiska knölen fyller nämligen 300 år i den svenska myllan. Hur blir en vara relevant under så lång tid i konkurrensen med världens alla kök?

 



Matkultur är ett begrepp som speglar vilka förutsättningar det finns i olika länder att utifrån råvaror, traditioner och matlagningsteknik skapa konsumtion av mat och dryck. I takt med att vi reser och intresserar oss mer för andra kulturer skapas nya smakupptäckter och konsumtionstrender. När Alströmer tog en tur till Peru 1724 och tog med sig potatisen hem kunde vi minska intaget av öl, gröt, och kål. Men det tog tid att introducera nyheten i en redan befintlig matkultur, där anpassningar till våra matvanor behövdes för att nå framgång. Framgångsreceptet blev kött, sås och potatis. Med facit i hand lyckades det väl. Idag finns ett hundratal sorter potatis i Sverige och genom växtförädling utvecklas såväl smak som motståndskraft mot sjukdomar, en förutsättning för att finnas kvar på marknaden likväl som introducerande av nya produkter och användningsområden.

Även kulturen i samhället visar i år intresse för jord och skog. På Lunds konsthall visas i sommar utställningen ”Odla överflöd” där konstnären Åsa Sonjasdotter genom sina verk kombinerar växtodling och arkivforskning för att visa hur genetisk information är en minnesbank för att utveckla grödor och ekologiska sammanhang. På Tekniska museet i Stockholm visas utställningen ”Skogen” som belyser människans relation till skogen. Utställningen kretsar kring värde, ägande, tid och innovation. Genom utställningen vill museet skapa dialog och reflektion utifrån skogens många värden, inte bara de som normalt diskuteras utan även den kulturella betydelsen. Under hösten kommer det anordnas samtal och debatter på olika teman och för de yngre besökarna finns ”skogsdetektiverna” som undersöker vad som finns i skogen.

Andlig odling av kunskap verkar i år vara ett nytt begrepp för jord och skog med de humanistiska och konstnärliga inslagen på olika institutioner. Med underhållning, konstnärligt skapande och filosoferande breddas intresset och kanske även nyfikenheten kring de gröna näringarna. Kultur ska enligt latinet handla om odling, bearbetning och bildning och kanske nås en ny publik med de nya mötesplatserna.

Avslutningsvis en gemensam hyllning till knölen som lyckats vara relevant under flera århundranden; Länge leve potatisen, hurra, hurra, hurra!

Rolf Åttingsberg
Handelsbanken

Artikeln publicerades fredag den 05 juli 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

En procent

Krönika: För cirka ett år sedan publicerade LRF i samarbete med Lantmännen rapporten ”Livsmedelsberedskap, klimat och natur – kostnader för jordbrukets gröna omställning”. Intresset har varit stort och jag och mina kollegor har på begäran gjort cirka 60 presentationer för bland annat ICA, COOP, Axfood, Regeringskansliet, myndigheter, forskare, miljöorganisationer med flera. Vi har haft många bra samtal om odling, mat och pengar. Grön omställning är inte ett perfekt begrepp för oss i lantbruket eftersom man kan tro att det är något galet med det vi gör och att det därför behövs något så omfattande som en hel omställning. Så är det inte. Men nu har samhället valt att använda det begreppet under en tid och lantbrukarna vill liksom annat näringsliv bli lyssnade till därför använder även vi begreppet. 

 

Kommentera

Debatt: Naturvårdverkets förslag hotar en ansvarsfull älgförvaltning

Naturvårdsverkets nya vägledning för älgförvaltning, ”Jaktmin”, riskerar att omkullkasta älgförvaltningssystemet. Förslaget innebär att ett visst antal älgar ska kunna skjutas varje år och prioriterar därmed jaktens nöje och en stor älgstam, framför alla andra mål i viltförvaltningen. Det är ett olyckligt synsätt som riskerar att förvärra betesskador, öka antalet viltolyckor och underminera markägarnas rättigheter.

Kommentera