”Efterfrågan var större än tillgången”

I utkanten av Nynäshamn, vid en korsning som leder till Torö med sina vackra stenstränder, kläcktes för några år sedan en idé om höns på gräsbete. Det var Jan Eric Harrysson, som efter några tankevändor fram och tillbaka om vad han skulle göra härnäst, bestämde sig för att satsa på att bli äggproducent. Och med ett mobilt hönshus blev det succé!

 

Jan Eric Harrysson säger att äggproduktionen utgör cirka hälften av verksamheten på gården i dag. Och på vintern är det en del snöröjning på entreprenad. Genom att ha fler ben att stå på balanseras säsongsmässiga variationer. Att anpassa sig till att bli hönsbonde har gått med framgång, och det mesta har han lärt sig själv men också med stöd av rådgivare. 
Foto: Ausrine Öhrström


Björknäs gård har varit i Jan Erics familjs ägo i fem generationer, och det föll på honom att bli den i familjen som tog över. Jan Eric driver gården ensam men har hjälp av en vän på helgerna, och får även hjälp av dottern och hennes kille vid behov. Hans fru Kristin jobbar som förskolelärare, och de har tre barn. Gården omfattar 100 hektar med både spannmålsodling och vall för eget behov och hästfoder i småbalar. Han har 30 dikor av rasen simmental och säljer kött i köttlådor som innehåller hamburgare och korv direkt till kunder.

– Vi är kanske medelstora för området och verksamheten går runt trots att ränteläget har varit kännbart. Men år 2010 bestämde jag att jag måste hitta på något mer och utöka verksamheten, berättar Jan Eric.

Haugaard 600 är ett mobilt hönshus som är anpassat för frigående höns inom både ekologisk och konventionell hönsproduktion. Vagnarna levereras med monterad utrustning för vatten, belysning och el, vilket gör det möjligt att komma i gång direkt. Vagnarna är enligt Jan Eric lätta att underhålla då mycket sköts automatiskt via dator.  Foto: Sara Harrysson

En ny riktning

Till en början funderade han på att öka antalet dikor, men det kändes ohållbart eftersom han var ensam på gården. Samtidigt började det pratas om äggbrist, vilket inspirerade honom att vilja skaffa höns.

– Då fanns det ett enormt underskott på ägg, så jag beslöt att satsa på höns och hade planer på att bygga för 15 000 i konventionell produktion.

Jan Eric tog då kontakt med kommunen, som var positiv, och anlitade en konsult för att göra beräkningar. De konstaterade att projektet var ekonomiskt genomförbart. Dock började äggpriserna sjunka när allt fler började bygga hönshus, och foderpriserna steg. Ett annat krokben var att grannarna motsatte sig projektet.

– För dem handlade det om att det skulle låta. Men det finns ju också gränser och det var 50 decibel där de bor. Och så var det lukten, men det luktar ju ingen­ting. Det var förr, nu finns fläktar.

Inredningen i vagnen kommer från Landmeco och själva vagnen är framtagen av Flemming Haugaard som har stor erfarenhet inom äggproduktion. Gödselhantering och ägginsamling sköts manuellt, medan vagnen kan justeras i höjdled med hjälp av hydraulik. 
 Foto: Ausrine Öhrström

Hinder på vägen

En särskilt envis granne överklagade till miljö- och hälsomyndigheterna.

–  Då gick grannen runt, men fick inget medhåll, men hon överklagade kommunens beslut, vilket gick vidare till miljöstyrelsen. Då sa konsulten att ”då kan du lägga ner, då är det kört. Det tar säkert ett par år.” Och då kände jag; då skiter vi i det här.

Men Jan Eric fick tipset att låta miljöstyrelsen jobba vidare med det.

– Och så efter två år rev de ärendet och jag fick ett beslut att jag fick bygga, men då hade vi redan lagt ner projektet.

Jan Eric diskuterade då alternativ till sin verksamhet, och en konsult föreslog gräsbetesägg.

– Då tänkte jag; nä det där är bara tjaffs, jag tror inte på det. Så då tog vi nästa beslut och byggde ett nytt lösdriftsstall till korna istället. Och eftersom jag hade fått tillstånd att bygga behövde jag inte ens fråga grannarna denna gång.

Hönsen kommer ut i maj då marken måste hinna torka upp lite innan det går att flytta vagnarna. Vagnarna flyttas sedan med traktor en gång i veckan i stora och långa hagar – ett system Jan Eric kommit på och som han tycker lämpar sig bäst.  Foto: Sara Harrysson

Andra gången gillt

Men senare kom rådet igen, från en av hans vänner som var involverad i närproducerat och biologisk mångfald, och allt vad det innebär. Även hon var inne på spåret med gräsbeteshöns. Och detta ledde till att Jan Eric började överväga det.

– Jag tänkte att det kanske inte var så tokigt ändå. Så i november 2020 började vi omvandla vår gamla ladugård till ett hönshus och köpte 150 höns som anlände fyra veckor före påsk.

Då satte Jan Eric upp en enkel skylt till äggboden, och de första äggen såldes på skärtorsdagen. Men efterfrågan var större än han kunde föreställa sig, alla ägg såldes på en gång och folk frågade efter mer.

– Så vi köpte 100 höns till och byggde om, men inte heller det räckte. Marknaden var större än vi hade trott. Så då i augusti började jag fundera, vad ska vi hitta på till nästa år?

Den enkla skylten leder till den välbesökta äggboden. Gårdens geografiska läge bidrar nog en hel del till äggförsäljningens framgång. Gården ligger precis invid en T-korsning som förenar närliggande Torö, Stora Vika och Sorunda med Nynäshamn. Foto: Ausrine Öhrström

Svaret fanns i danmark

Jan Eric började då googla och leta efter ett lättskött mobilt hönshus som inte skulle kräva för mycket tid. Och till slut hittade han en vagn i Danmark och kontaktade den svenska återförsäljaren som bjöd med honom på en resa dit.

– Efter att ha sett vagnen på plats visste jag direkt att det var det jag ville ha. Vi köpte vagnen i feb­ruari 2022. Och då blev vi de första i Sverige med den här typen av vagn som är godkänd för 600 höns.

I början blev det ett överskott på ägg, därför såldes en del via REKO-ring. Men sen återkom problemet igen med att äggen inte räckte till, trots att produktionen låg på runt 500–550 ägg om dagen.

– Då bestämde jag mig för att ringa till banken igen och be om mer finansiering för en till vagn. Så nu har jag två vagnar och 1 200 höns. Och efterfrågan är så stor att det nog blir en till vagn till!

Priset på den första vagnen Jan Eric köpte låg på 1,3 miljoner. Men med 40 procent i investeringsstöd tror Jan Eric att avskrivningstiden för varje vagn är drygt sex år. Foto: Ausrine Öhrström

Lönsam affär

Nu i efterhand är Jan Eric glad att han väntade med att skaffa gräsbeteshöns och inte satsade på en stor konventionell produktion. Han säljer en karta med 30 ägg för 125 kronor, och en låda med 15 för 75 kronor.

– Ja det är jag, för jag får dubbelt så bra betalt per ägg! Nu vet jag inte vad de andra får men jag får fyra kronor styck i handen per ägg.

Jan Eric lyser upp när han får frågan om vad som är det bästa med att vara lantbrukare. Och en del har att göra med satsningen på hönorna.

– Det är fritt, roligt och just nu känns ekonomin bra!

 

Den enkla skylten leder till den välbesökta äggboden. Gårdens geografiska läge bidrar nog en hel del till äggförsäljningens framgång. Gården ligger precis invid en T-korsning som förenar närliggande Torö, Stora Vika och Sorunda med Nynäshamn. Foto: Ausrine Öhrström

 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 07 juli 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste