Anstalt satsar på djurskötarutbildning

Intagna på anstalten Rödjan i Mariestad kommer för första gången att erbjudas en lantbruksutbildning.

Helen Abrahamsson, lärare och Per Fritzon, kriminalvårdsinspektör. Foto: Kriminalvården

De intagna kommer genom utbildningen att få färdigheter att arbeta som djurskötare inom mjölkproduktion. Utbildningen är minst ett halvår lång. De som inte hinner bli klara med utbildningen på anstalten kommer att få med sig betyg från de kurser de klarat och kan slutföra de övriga utanför anstalten, skriver Kriminalvården i ett pressmeddelande.

– Det bästa vi kan klä på våra klienter är en utbildning. Branschen behöver dessutom arbetskraft, säger Per Fritzson, kriminalvårdsinspektör med ansvar för sysselsättning.

– Det är samma utbildning som ges på naturbruksgymnasium. Vi planerar att starta i september och det finns plats för tio intagna på Rödjan och ytterligare 15 intagna på distans, säger Helen Abrahamsson, lärare på Rödjan.

Intagna visar intresse

Rödjan i Mariestad har varit en lantbruksanstalt i cirka 100 år och är en av tre lantbruksanstalter i Sverige. De intagna har tidigare fått hjälpa till att sköta djur och jordbruk, men endast som sysselsättning. Per Fritzson har velat få till en utbildning sedan han började sin tjänst för sex år sedan, men en av förutsättningarna var att anställa en lärare.

Sedan i vintras arbetar Helen Abrahamsson, lärare med lång erfarenhet av djurskötsel och lantbruk, på Rödjan. I hennes roll ingår det att tillsammans med produktionsledarna på anstalten ta fram och leda utbildningen.

Uppskattar djur

– Det verkar finnas ett intresse, det finns flera här som har frågat om den. Det är en yrkesutbildning där de får jobba praktiskt och vara ute i ladugården, det tror jag är en fördel, säger Helen.

Många intagna på Rödjan och andra anstalter uppskattar att sköta om djur.

– Första dagen jag var här var det en man som sa att det ger så mycket att vara med djuren. De här djuren är min räddning, sa en annan.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 08 juli 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera