Rekordlåg spannmåls- och rapsareal i Storbritannien

Enligt en ny undersökning har arealen för spannmål och raps i Storbritannien minskat till den lägsta nivån på över två decennier.

Nederbörden över Storbritannien från september 2023 till maj 2024 var den största som någonsin uppmätts sedan år 1836, med 1 157 mm. Det var 25 procent högre än det femåriga genomsnittet för perioden 2018/19–2022/23 Foto: Mostphotos

Enligt undersökningen "Planting and Variety Survey" har den totala arealen för spannmål och raps minskat med 5 procent år 2024 jämfört med tidigare år. Det skriver AHDB, en brittisk myndighet för jordbruks- och trädgårdsutveckling, som har publicerat resultaten vilka pekar på en betydande omställning inom deras jordbruk detta år.

Ökningar i arealen för korn (6 procent) och havre (9 procent) har inte kunnat kompensera för de större nedgångarna i vete och raps (9 procent respektive 21 procent), vilket har resulterat i en nettominskning på 5 procent för den samlade arealen.

Omfattande nederbörd

Orsaken till nedgången tillskrivs den rekordhöga nederbörden på 1 157 mm från september 2023 till maj 2024, enligt uppgifter från Met Office.

– Den omfattande nederbörden över Storbritannien begränsade möjligheterna kraftigt för bönderna att genomföra höst- och vårsådden, säger AHDB-analytikern Matt Darragh och tillägger:

– Dessutom har det varit ogynnsamma väderförhållanden för de grödor som planterats, med det lägsta antalet soltimmar sedan 1995–1996.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 08 juli 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera