Nytt förslag om köttursprung
Livsmedelsverket har lagt fram ett förslag som innebär att restauranggäster ska kunna få veta var köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån.
Det innebär att det ska vara obligatoriskt för restauranger och andra storhushåll att informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, får, get och fjäderfä. Föreskriftsförslaget har tagits fram på uppdrag av regeringen med avsikten är att göra det möjligt för konsumenter att välja kött utifrån kunskap om dess ursprung, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Det ska dessutom vara enkelt för restauranggästen att få information om köttets ursprung och föreskrifterna ska vara enkla att följa för företagaren.
Rätt till information
– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger chefsjurist Elin Häggqvist, Livsmedelsverket.
Föreskriftsförslaget har skickats till EU-kommissionen och övriga medlemsländer för eventuella synpunkter. Livsmedelsverket kan besluta om de nya reglerna först efter att denna process är avslutad.
– Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist.