Nytt förslag om köttursprung

Livsmedelsverket har lagt fram ett förslag som innebär att restauranggäster ska kunna få veta var köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån.

Restauranggäster ska med enkelhet kunna ta reda på köttets ursprung, enligt ett nytt förslag från Livsmedelsverket. Foto: Ausrine Öhrström 

Det innebär att det ska vara obligatoriskt för restauranger och andra storhushåll att informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, får, get och fjäderfä. Föreskriftsförslaget har tagits fram på uppdrag av regeringen med avsikten är att göra det möjligt för konsumenter att välja kött utifrån kunskap om dess ursprung, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Det ska dessutom vara enkelt för restauranggästen att få information om köttets ursprung och föreskrifterna ska vara enkla att följa för företagaren.

Rätt till information

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger chefsjurist Elin Häggqvist, Livsmedelsverket.

Föreskriftsförslaget har skickats till EU-kommissionen och övriga medlemsländer för eventuella synpunkter. Livsmedelsverket kan besluta om de nya reglerna först efter att denna process är avslutad.

– Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 10 juli 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera