ASF avancerar i västra Tyskland

I mitten av juni påvisades afrikansk svinpest (ASF) på vildsvin i västra Tyskland. Spridningen fortgår och nu bekräftas att även en tamgrisbesättning drabbats. 

Utbrottet av ASF i delstaten Hessen har fått stor uppmärksamhet, då det är det första fallet i den västra delen av Tyskland. I öst har smittan dock funnits i omkring fyra år. Foto: Mostphotos

Av 123 testade vildsvin i delstaten Hessen på sistone, har 15 hittills visat sig vara positiva för ASF. Mellan de positiva fallen som ligger längst ifrån varandra är det cirka 15 kilometer fågelvägen, uppger PigProgress. Enligt Topagrar har det även bekräftats ett positivt kadaver i den angränsande delstaten Rheinland-Pfalz, och ytterligare ett är under analys.

Tamgrisbesättningen som drabbats ligger i utkanten av staden Biebesheim am Rhein. På gården fanns nio grisar, som ska ha avlivats under övervakning av veterinär. 

Flygplats i zonen

I enlighet med EU-kommissionens regelverk har restriktionszoner upprättats, på liknande vis som gjordes i Sverige i september 2023, när ASF påvisades utanför Fagersta. 

Den så kallade infekterade zonen som med en radie på tio kilometer omringar platserna där man påvisat smittan, är ett relativt tätbefolkat område. Städer som Frankfurt-am-Main, Darmstadt, Wiesbaden och Mainz ligger helt eller delvis i zonen. Frankfurts flygplats ligger helt och hållet i zonen, skriver PigProgress. 

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 09 juli 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera