Ny dumpervagn från Western

Etebra Maskin & Vagn AB lanserar ”Diamond”, en helt ny dumpervagn utvecklad och tillverkad av Western Fabrication. Dumpervagnen är särskilt lämpad för hjulgrävare, men kan även användas bakom en traktor.

 

Vagnarna kommer med en komplett lista av tillbehör samt extra utrustning såsom stänkskärmar, verktygslådor, arbetsbelysning, blixtljus med mera. För att uppnå bästa bromsförmåga, kan alla Diamond dumprar utrustas med mekanisk LSV på bromsarna som tillval. Foto: Etebra Maskin & Vagn AB


Efter att ha lyssnat på kundernas önskemål och behov har vagnarna designats enligt ett helt nytt koncept. De finns tillgängliga i storlekarna 8, 8,5, 10 och 12 ton. 8-tons vagnen levereras med en hjulaxel, medan de övriga är utrustade med asymmetrisk, klättrande boggi, enligt ett pressmeddelande.

Flaken på samtliga modeller är tillverkade av det slitstarka stålet Hardox 500 TUF, med 7 mm i botten och den bockade fronten, samt 5 mm i sidorna och den hydrauliska schaktluckan. Både botten och den bockade fronten är gjorda av en och samma plåt utan några svetsar.

Ytan mellan flaket och den dragande maskinen hålls fri, och ingen­ting sticker upp över dragstången. Alla hydraul­slangar och elkablar är väl skyddade då de är dragna inuti dragstången. Dessutom har en helt ny och praktisk stödfot tagits fram som helt och hållet ligger under dragstången. Tippvinkeln är 60 grader och vagnarna kan levereras med hydrauliskt öppningsbar sida, samt med både bak- och sidotipp.

 

Diamond 

Dragstångens längd är cirka 180 cm med 50 mm dragögla som enkelt kan bytas mot både kuldrageller fast 40 mm dragögla. 

För bästa balans även vid tippning är trycket på dragstången 1200–1600 kg vid fullast, beroende på vagnens storlek. 

Schaktlämmen är 332 mm hög och är tillverkad av 5 mm Hardox 500 Tuf och öppnas tills den är i samma vinkel som flaket för att få materialet ur kärran. Schaktlämmen stängs med en lös platta som styrs av en hydraulcylinder.

Källa: Etebra

 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 10 juli 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera