Marken i Europa räcker till både energi och matproduktion
En ny studie från European Environmental Bureau (EEB) visar att det finns tillräckligt med mark i Europa för att expandera sol- och vindkraften utan att påverka matproduktionen eller naturen negativt.
Enligt en preliminär analys från Joint Research Center (JRC) behövs endast 2,2 procent av marken i Europa för att fasa ut fossila bränslen och kärnkraft samt uppnå klimatneutralitet till 2040. Detta är hälften av den mark som enligt strikta jordbruks-, miljö- och tekniska kriterier bedöms som lämplig för sol- och vindkraftsutveckling, vilken uppgår till 5,2 procent av Europas yta‚ skriver EU News.
Landsbygdsområden
Studien framhäver att majoriteten av den lämpliga marken för hållbar förnybar energidistribution finns i landsbygdsområden.
Dessutom betonas att integrering av solceller med jordbruk, där solpaneler installeras på jordbruksmark på ett sådant sätt att både solenergi och jordbruksproduktion kan ske samtidigt, är möjlig utan att störa livsmedelsproduktionen.
Supergrid behövs
Rapporten understryker också vikten av europeisk solidaritet och infrastruktur, såsom en europeisk "supergrid", för att balansera energifördelningen och nå EU mål för avkarbonisering.
En supergrid är ett omfattande nätverk som förbinder olika länder och regioner för att effektivt överföra förnybar energi över långa avstånd. Detta är särskilt viktigt eftersom vissa länder, som Tyskland och Italien, har brist på lämplig mark för förnybar energi, medan länder som Spanien och Rumänien har ett överskott.