Minskning i ekologisk animalieproduktion

Mellan 2022 och 2023 minskade den svenska produktionen av ekologiskt hållna djur, med en tydlig nedgång jämfört med tidigare år.

Invägningen av ekologisk mjölk har minskat med totalt 25 procent sedan 2021. Foto: Mostphotos

2023 minskade slakten av ekologiska nötkreatur med 8 procent. Det är den fjärde raka nedgången och en total minskning med 16 procent sedan 2019.

Slakten av ekologiska får och lamm minskade med 12 procent, och har sjunkit med 37 procent sedan 2018.

Produktionen av ekologiska grisar och slaktkycklingar är relativt liten och minskade också under året, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande. 

Nedgång för ekomjölk

En särskilt märkbar minskning har skett inom ekologisk mjölkproduktion, där invägningen minskade med 21 procent under 2023 och totalt har sjunkit med 25 procent sedan 2021. Trots denna nedgång har produktionen av ekologisk konsumtionsmjölk och syrade produkter inte minskat lika kraftigt.

Invägningen av ekologiska ägg minskade med 11 procent, men andelen ekologiska ägg av den totala produktionen ökade något till 14 procent. Detta förklaras av att invägningen av konventionellt producerade ägg minskade relativt sett mer än den ekologiska.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 28 juli 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste