Ny studie: Det mesta av glyfosatet i floderna kommer troligen inte från jordbruket
En studie från universitetet i Tübingen, Tyskland, visar att majoriteten av glyfosatet i europeiska floder sannolikt inte kommer från jordbruket, utan från tillsatser i tvättmedel som omvandlas till glyfosat i reningsverk.
Studien som utfördes av forskare från Institutet för fysik och teoretisk kemi samt geo - och miljöcentret under ledning av professor Carolin Huhn, inkluderade en omfattande metaanalys av data insamlade från vattenmyndigheter i flera europeiska länder samt USA, med vissa dataserier som sträcker sig tillbaka till 1997, enligt ett pressmeddelande från universitetet i Tübingen.
Huvudfynd
Bakgrunden till studien är den tidigare uppfattningen att det mesta av glyfosatet som förorenar floderna kommer från jordbruket. Tidigare försök att minska glyfosatnivåerna genom att begränsa användningen av herbicider i jordbruket har dock inte gett de förväntade resultaten.
Forskarna observerade att glyfosatkoncentrationerna i europeiska floder varierade över året. Och på ett sådant sätt som inte stämde överens med de perioder då herbicider vanligtvis appliceras.
Normalt sett skulle man förvänta sig att koncentrationerna ökade under de säsonger när herbicider används mest intensivt. Som vid vår- och höstbruk, samt efter regn som kan spola bort kemikalier. Det oväntade säsongsmönstret, med stabila glyfosatnivåer över hela året, fick forskarna att undersöka om det kunde finnas en annan källa till glyfosatet.
Ny källa
Forskarnas hypotes var att aminopolyfosfonater, kemikalier som används i bland annat tvättmedel, kan omvandlas till glyfosat under processen i reningsverk.
För att testa denna teori analyserade teamet data från cirka hundra olika platser och fann att glyfosatnivåerna var oväntat stabila över året. Detta mönster tyder på att källan är konstant och inte direkt relaterad till jordbruksverksamhet.
Påverkan
Studien som är publicerad i tidskriften Water Research pekar på vikten av att överväga hushållskällor och deras bidrag till glyfosatföroreningar i vatten.
Resultaten av studien kan ha stor betydelse för både industrin och politiken, då de antyder att nuvarande strategier för att minska glyfosat i miljön kanske inte är tillräckliga.
Bättre förståelse för glyfosatkällor kan leda till nya övervakningsstrategier och praktiska åtgärder för att hantera avrinning. Men forskarna föreslår att ytterligare studier och nya regleringar kan behövas för att på ett effektivt sätt hantera frågan.
Länk till den publicerade vetenskapliga artikeln finns HÄR