Konkurser bland köttsubstitutsbolag
Under sommaren har tre svenska utmanare på proteinmarknaden och vertikal odling fått kasta in handduken och ansöka om konkurs. Affärsmodellerna för mjölmaskar och svampprotein har inte klarat av att säkra finansieringen när kapitalkostnaderna har stigit.
I förra numret av Jordbruksaktuellt skrev vi om att Mycorena, den svenska tillverkaren av
svampprotein på västkusten, fick skrota sina planer på en större fabrik i Falkenberg. Planen var att fortsätta verksamheten i demoanläggningen i Göteborg som skulle kunna leverera 500 ton protein om året. Det visade sig att den planen inte heller fungerade på grund av kapitalbrist.
- Efter att vi pausat fabriken i Falkenberg var vår plan att fokusera på att få ut våra produkter på vår demoanläggning i Göteborg, säger Ramkumar Nair på Mycorena till Impact loop. Men även den planen behövde lite mer kapital.
Enligt Breakit har Mycorena tagit in 293 miljoner kronor i riskkapital. Förra året omsatte Mycorena 8 miljoner och gjorde en förlust på 40,3 miljoner kronor.
Foodtech-företaget Tebrito, som odlar mjölmaskar för att använda som alternativ i mat, har försatts i konkurs.
Konkurs för mjölmaskar
Mjölmaskar som en alternativ proteinkälla har producerats på Tebritos fabrik i Dalarna Företaget grundades 2016 och har tagit in totalt 45 miljoner kronor i kapital för att lansera sin produkt på marknaden. För tre år sedan blev mjölmaskar som mat godkända av Livsmedelsverket.
- Bolaget har arbetat hårt för att hitta en långsiktigt hållbar finansiell lösning. Men trots konstruktiva dialoger med potentiellt mycket intressanta samarbetspartners i syfte att skala upp bolaget har det tyvärr inte gått att lösa den mest akuta ekonomiska situationen", skriver Nils Österström, Tebrito, till Impact Loop.
Konkurs för odling på höjden
Bolaget Grönska med sin verksamhet i Hägersten med vertikal odling av grönsaker har gått i konkurs i sommar. Grönska har funnits sedan 2016 och gjorde i sin senaste årsredovisning en omsättning på 4,7 miljoner kronor och ett minusresultat på 10,8 miljoner.
Stopp för Bärta
Swedish Temptations AB stänger produktionen av ärtprodukter under varumärket Bärta. I ett meddelande på sin hemsida skriver man:
”Just nu gör vi allt vi kan för att Bärta ska överleva, frodas och fortsätta ge den svenska marknaden välsmakande, hälsosamma, veganska produkter utan tillsatser. För att möjliggöra en omstart behöver vi stänga vår nuvarande produktion, med förhoppning om att snart vara igång på nytt igen.”
2022 omsatte Swedish Temptations AB 3,4 miljoner kronor och gjorde en förlust på 9,5 miljoner kronor.
Både Mycorena och Swedish Temptations har haft investmentbolaget Kale United som delägare. Kale United har som affärsidé att investera i vegetariska alternativ.