Kraftig minskning av ekologisk mjölkproduktion

Statistik från Jordbruksverket visar på en kraftig nedgång av den ekologiska mjölkproduktionen. Drygt en femtedel av produktionen försvann förra året. Och fallet har fortsatt under första halvan av 2024.

Försäljningen av den ekologisk mjölken i mejeridisken minskar, men inte med samma kraftiga fall som produktionen.
Foto: Carolina Wahlberg

Invägningen av ekologisk mjölk uppgick till drygt 361 000 ton 2023, en minskning med 21

procent jämfört med 2022. Sedan 2021 har invägningen av ekologisk mjölk minska med totalt 25 procent.

Fortsatt fall för produktionen

För den ekologiska mjölken tar Jordbruksverket fram statistik varje månad och har nu uppgifter för perioden januari till april 2024. Under denna period var invägningen 22 procent lägre än under samma period 2023.

Mindre nedgång för ekologiska mejeripridukter

Produktionen av ekologiska mejeriprodukter minskade dock inte i samma takt som invägningen 2023. Tillverkningen av ekologisk konsumtionsmjölk och syrade produkter minskade med 4 respektive 7 procent jämfört med 2022.

Den ekologiska konsumtionsmjölken och syrade produkter stod 2023 för 16 respektive 10 procent av den totala produktionen av dessa varor i Sverige.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 13 augusti 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste