Oklar orsak bakom sjukdom i vetefälten
Lantbrukare i flera regioner har drabbats av kraftigt sänkta skördenivåer på sina höstvetefält. Skördeförlusterna uppges vara så höga som 20–30 procent, och orsaken är ännu oklar.
Hushållningssällskapet Östergötlands växtodlingsrådgivare har uppmärksammat att skördenivåerna i många höstvetefält har blivit mycket lägre än förväntat.
Fälten har uppvisat ovanliga tecken på skador, med upprättstående och mörkfärgade ax som påminner om sotdagg. Kärnorna är små och skrumpna, i vissa fall obefintliga, vilket har lett till en markant minskning i skördemängd och kvalitet.
– Vi är ute och besiktigar skadorna nu som vi hittar i fält i många områden. Man ser svarta ax som inte har böjt ner sig. Sen är kärnorna hopskrumpna, det blir ingen skörd med dem, säger Anders Bergstrand, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet i Östergötland.
Misstankar om svampsjukdom
Det finns misstankar mot en sjukdom som kallas "crazy top," en svampsjukdom som tidigare har rapporterats i Danmark och USA. Dock är det ännu inte bekräftat om det är denna sjukdom som ligger bakom skadorna.
– Crazy top är en svampsjukdom som kommit från USA, men vi vet inte om det är den som är orsaken här. Men det finns ett snack i Skåne om det, berättar Anders.
I andra delar av landet spekuleras det kring att rödsotsvirus, spritt av bladlöss under hösten, kan vara boven i dramat. Anders påpekar dock att detta virus inte har identifierats i Östergötland.
Stor omfattning
– Det är hela fält och hela områden som är drabbade känns det som. Vi har fått återkoppling från Blekinge och Öland, och i Skåne pratar de om att det är som runda cirklar där det är grått. Men det har vi inte i Östergötland. Hos oss är det ax som står upp som spridits i hela fältet, förklarar Anders.
Just nu pågår en omfattande utredning för att fastställa orsaken till skadorna och om det kan påverka framtida utsäde. Växtskyddscentralen i Linköping är involverad och har tagit prover från de drabbade fälten. Trots detta är det ännu oklart varifrån problemet härstammar.
– Man vet heller inte om det rör sig om luftburen eller jordbunden smitta, förklarar Anders.
Osäkerhet kring utsäde
För lantbrukarna är läget akut, och många uttrycker frustration över de stora skördeförlusterna. Det går heller inte ännu att avgöra hur detta påverkar kommande utsäde. Hur stor påverkan är i just Östergötland varierar.
– Det finns ett stort missnöje i vissa delar av länet, medan andra delar inte verkar ha påverkats, avslutar Anders.