”Vi vill hålla på med ekoägg och tycker att vi har hittat ett bra koncept för det”
Henrik Hermansson är ekologisk äggproducent utanför Mjölby i Östergötland. Nu är han i full färd med att bygga klart företagets tredje hönshus med plats för 18 000 ekologiska värphöns.
Vi träffas på kontoret på Strömsnäs Egendom, en gård som Henrik köpte 2014. Från att tidigare enbart ha kört konventionell växtodling blev köpet början på något helt nytt; både ekologiskt och att ha en gård med djur, med allt vad det innebär i form av mjuka värden och finess.
– Jag är intresserad av siffror och snart insåg jag att i den här produktionen så handlar det också mycket om siffror och styrning. Varje dag kan vi ta ut nyckeltal i produktionen via Excel. Det är kul! Jag var nog inte ekolog, men däremot ekonom. Jag såg att jag hade lättare att få en bättre lönsamhet tidigt i ekoproduktion som den var då. Det gjorde ju att jag kom väldigt mycket tidigare i balans i företaget med den investeringen, säger Henrik Hermansson.
2018 ville packeriet att han skulle utöka med ett nytt stall. Henrik som kände att han precis fått kläm på hur produktionen funkade var först lite skeptisk.
– Men jag såg väl ändå möjligheterna med att fördubbla djurproduktionen. Och att hamna bättre och hela tiden ha ett jämnt och bra kassaflöde. När ett hönshus står stilla så producerar vi i ett annat, för att hålla allt flytande.
Många utmaningar
Men det blev ingen dans på rosor. Det var Henriks första egna bygge och många utmaningar följde i processen.
– Och sen när vi skulle sätta in djuren var jag så trött, så då fick vi problem direkt och fick inte stallet att fungera.
Henrik kom i kontakt med ett managementbolag och de kom ut till gården och hjälpte till att reda ut vad som var problem och hur detta kunde lösas. Man började bland annat med ordentliga veckomöten, där en av Henriks medarbetare tog en framträdande roll och började strukturera upp hela gruppen.
– Hon skapade arbetsrutiner och arbetsbeskrivningar och tillsammans kunde vi då börja med både produktionsplanering och uppföljningar. Sedan dess har vi jobbat på det viset. Och det har varit väldigt skönt för alla att de där sakerna kom på plats.
Lättarbetat
Och nu är det dags för nästa bygge. Beslutet togs förra sommaren och det första spadtaget togs i september 2023. Vid Jordbruksaktuellts besök i början av sommaren höll man på att sätta de sista plåtarna i innetaket. Efter det skulle dörrar och fönster sättas i. Och sedan skulle arbetet med att sätta in inredning och arbetet med att vända det gamla stallet starta, så att det kan kopplas ihop med det nya packrummet som ska ligga mitt emellan de båda stallen.
– Vi bygger för 18 000 ekologiska höns. Det var väldigt viktigt för mig att det skulle bli lätt för personalen att jobba i. Jag vill ha kvar samma personal jag har. Därför har jag byggt ett packrum mitt emellan hönshusen. Och så ska jag vända på det gamla stallet. Vi ska kunna sköta båda hönshusen på en person. För att det ska gå enkelt har jag köpt till en packmaskin som packar dubbelt så många ägg i timmen jämfört med den gamla. Och vi har också kunnat investera i en robot som löser paketeringen på pall utan att vi behöver lyfta äggen.
Det nya bygget blir två hus; ett med packrum och personalutrymmen och ett hus för djuren.
– När vi växt och blivit tio medarbetare, så krävs det bra personalutrymmen. Vi vill inte bara vara duktiga på att ta fram ekoägg, vi vill också vara en av de främsta arbetsgivarna. Det är också viktigt för mig.
Vad är det för typ av stall ni bygger?
– Jag har köpt ett kombihus kan man säga. Eftersom jag inte vet hur eko kommer gå så vill jag inte stänga dörren för att ändra min produktionsinriktning. Det förra bygget från 2018 är byggt på samma sätt. Skulle det vara så att vi en dag känner att vi inte orkar mer, det är för krångligt med alla regler och så vidare, då kan vi göra om husen till konventionell produktion.
Även om det bitvis är mycket krångel med regler och byråkrati, så trivs Henrik med att driva företaget ekologiskt just nu.
– För oss på den här gården så känns det som ett bra alternativ. Vi vill hålla på med ekoägg och vi tycker att vi har hittat ett bra koncept för det. Spannmålen odlas på gården och vi har en egen fodertillverkning. Våra medarbetare är motiverade och vill arbeta med ekologisk äggproduktion.
Gillar eko
Att de just odlar spannmålen till hönsens foder själva är en stor fördel för lönsamheten, menar Henrik.
– Bygger du tre hönshus och behöver köpa fodret då sitter du direkt i knät på någon annan som ska leverera foder till dig, vilket gör det svårare. Det är inte heller alla gårdar eller alla bönder som vill eller tycker att det lämpar sig med ekologiskt. Men jag gör det, säger Henrik och utvecklar:
– Men om efterfrågan minskar i den sektor jag verkar, måste jag som ansvarig för företaget lyfta blicken och höra mig för på andra platser. Finns det andra delar av Europa eller världen som vill köpa min produkt? Eller ska jag ändra produktionsform? Jag sysslar med eko just nu för att, som jag sa tidigare så var det bästa lönsamheten. Men nu har det inte varit det på ett par år. Men jag tror att vi hittar tillbaka till det när tiderna blir någorlunda normala. Eller så får vi vänja oss vid klimatförändringar och krig och sådana hemska saker och fokusera på att istället för att ha eko eller konventionellt, ta fram mer mat. Men där är vi inte riktigt ännu.
Över- och underskott
Inför nybygget var det viktigt att det fanns ett kontrakt med ett packeri.
– Vi lever väldigt kortsiktigt. Ena stunden är det överskott och andra är det underskott. Det beror inte bara på marknaden, utan på vilka sjukdomar vi har som florerar samt politiska beslut, säger Henrik och utvecklar:
– Vi kom från ett överskott av ägg, över den här tuffa tiden där vi nu sitter i ett underskott. Det beror också på att många i min bransch har slutat och ekomaten tenderar ju till att bli dyr när det är ett tuffare läge. Men nu känns det mycket bättre med beslutet att bygga än vad det gjorde när jag fattade det under sommaren 2023. Då var det inte lika självklart och då var det fortfarande fem procents ränta.
Sålde skog
Den ekonomiska situationen inför det senaste bygget har varit utmanande med energikriser och inflation som höjt räntor. Det har varit tufft för företaget som sedan innan lånat mycket pengar och som ville satsa ännu mer.
– Men jag hade kunnat spara ihop lite pengar och fattade också ett beslut att sälja av delar av skogen som hörde till gården. Det gjorde att jag då kunde sätta in de pengarna i det nya bygget för att minska på skuldbördan.
Den planerade summan för investeringen är 20 miljoner, men exakt vad summan kommer att landa på när allt är klart vet Henrik inte. Planen är att hönorna kommer flytta in i det nya stallet i höst och att produktionen då kan starta på riktigt.
Henrik Hermansson
Vad: Ekologisk äggproduktion i tre hönshus med 54 000 ekohönsplatser.
Var: Östergötland.
Personal: Tio inklusive Henrik.
Areal: 500 hektar växtodling, 70 hektar skog och 30 hektar bete.
Foder: Odlar havre, vete och korn. Köper in fiskmjöl som proteinfoder och koncentrat med vitaminer och tillsätter även kalk.