Ljusning för hårt prövade livsmedelsproducenter

Svagt ökade försäljningsvolymer på hemmamarknaden för de svenska livsmedelsproducenterna under Q2. Och jämfört med Q1, då volymutvecklingen stod still började försäljningstrenden  gå åt rätt håll.

– Det är glädjande att den svenska livsmedelsindustrin har börjat röra sig i en mer positiv riktning. Men man ska ha klart för sig att utvecklingen sker från ett mycket pressat utgångsläge, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen. Foto: Livsmedelsföretagen

Förväntningarna på Q2 var lågt ställda, vilket gjorde att andelen företg som blev positivt överraskade av kvartalets försäljningsutveckling var 40 procent. Endast 17 procent fick en sämre utveckling än förväntat. Det visar Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

– Det är glädjande att den svenska livsmedelsindustrin har börjat röra sig i en mer positiv riktning. Men man ska ha klart för sig att utvecklingen sker från ett mycket pressat utgångsläge. Både försäljningsvolym och lönsamhet bland svenska mat- och dryckesproducenter har tagit stor skada av flera års kostnadsinflation i kombination med att hushållen i allt högre utsträckning väljer lågprisalternativ, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen.

Ännu lägre rörelsemarginal

Enligt Livsmedelsföretagen kommer den samlade rörelsemarginalen för 2023 bli ännu lägre än 2022. Enligt Carl är nivåerna långt ifrån att ge svenska producenter en avkastning i proportion till risken de tar. Och många producenter saknar ekonomiskt utrymme för att göra de investeringar som krävs för att överleva i en av Europas mest konkurrensutsatta branscher.

– Att marknadsvillkoren nu ser ut att vända uppåt är oerhört efterlängtat. Vad som behöver hända för att verkligen lyfta svenska livsmedelsproducenter är volymökningar i kombination med kostnadslättnader. Detta skulle ge en hävstångseffekt på lönsamheten, som åtminstone behöver komma tillbaka till något slags historiskt genomsnitt i branschen, säger Carl.

Kostnadsökningar förväntas avta

Utvecklingen på kostnadssidan är försiktigt positiv. Kostnaderna för inköp av råvara/insatsvara fortsatte under Q2 svagt uppåt för de flesta producenter, en ökning som förväntas avta under Q3. Andra viktiga poster så som transporter och förpackningsmaterial låg stilla under perioden.

– Att döma av skördeprognoser från Sverige och Europa ser det i skrivande stund bra ut vad gäller mycket av bulkråvaran till livsmedelsindustrin, såsom spannmål, majs och oljeväxter. Normala till goda skördar sätter en minskad press på råvarupriserna och allt eftersom producenternas terminskontrakt löper ut och skall omförhandlas kan minskade världsmarknadspriser komma dem till del. Detta förutsätter dock att den svenska kronan inte tappar mot dollarn och euron framöver, säger Carl Eckerdal.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 03 september 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste