Det tar lång tid innan övergången till ekologiskt slår igenom
Det tar upp till flera decennier innan fördelarna med ekologisk odling slår igenom fullt på mark som tidigare brukats konventionellt. Det visar en ny studie från Lunds universitet.
Det är känt att ekologiskt jordbruk gynnar biologisk mångfald. Något som däremot är mindre känt, är hur lång tid det tar för den biologiska mångfalden att återhämta sig i fältet när man övergått från konventionellt jordbruk till ekologiskt och hur kraftfull återhämtningen blir.
För att ta reda på detta undersökte ett forskarlag från Lund 88 olika fält i Skåne, på 30 olika gårdar. Och resultatet visar att efter 30 år med ekologisk odling hade växtarterna mer än fördubblats på de ekologiska gårdarna, från i genomsnitt 15 till 35 växtarter.
– Vi blev förvånade över den kraftiga ökningen av antalet växtarter. Efter trettio år förväntade vi oss inte det, och det ser ut som om det kan fortsätta att öka, säger Romain Carrié, forskare på Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC) på Lunds universitet, i ett pressmeddelande. Romain är den som har lett studien.
Sker gradvis
Men att det tar så lång tid för återhämtningen i fält och att förbättringen av den biologiska mångfalden gradvis fortsatte under flera decennier, är något som forskarna menar att man måste ha i åtanke när man utvärderar nyttan av ekologisk odling.
– Det betyder att det tar ett tag innan det ekologiska jordbrukets fulla potential för biologisk mångfald slår igenom, och att vi därför hittills har underskattat de fördelar som ekologiska metoder ger. Våra resultat tyder på att man måste beakta en viss fördröjning efter en omställning för att inte underskatta nyttan för miljön, säger Romain Carrié.
Romain anser även att tidsaspekten måste finnas med när man utformar stöd till lantbrukare, så att de får uppbackning under den ekologiska övergångsfasen medan ekosystemtjänsterna byggs upp.
Faktorer som påverkar
Studien visade även att växter som är känsliga för herbicider tog längre tid på sig att komma tillbaka på spannmålsfälten efter konventionellt brukande.
– Det tyder på en långvarig effekt av herbicider även efter att man slutat använda dem på gården, eller att det tar tid för dessa växter att kolonisera gården när den blivit ekologisk, säger Romain.
Samtidigt visade resultatet att arterna som är mest känsliga för herbicider är de som bidrar mest till växtsamhällets återhämtning över tid vid ekologisk odling. Återkoloniseringen påverkades även av andra faktorer, exempelvis de olika åkerväxternas spridningsförmåga och deras beroende av insektspollinering. Ju större pollineringsberoende desto längre tar återkoloniseringen. För att skynda på återhämtningen efter omställningen till ekologiskt, är det därför viktigt att minska användningen av herbicider och skapa bättre förutsättningar för pollinationer inom det konventionella jordbruket.
– Vi hoppas att beslutsfattare och policymakare tar del av slutsatserna och att vi kan inspirera till nya styrmedel för att stimulera omställningen till ekologiskt jordbruk för att bevara den biologiska mångfalden, säger Romain.
Studien
Forskarna ville veta hur lång tid det tar innan ekologisk odling gynnar vilda åkerväxter samt om olika växter brer ut sig olika snabbt. De undersökte 88 olika fält i Skåne, med spannmål respektive vall, på 30 olika gårdar. En tredjedel av gårdarna var konventionella, en tredjedel hade ställt om till ekologiskt för 1-11 år sedan, och en tredjedel hade varit ekologiska i 20-35 år.
Efter trettio år med ekologisk odling hade antalet växtarter mer än fördubblats på de ekologiska gårdarna, från i genomsnitt 15 till 35 växtarter, jämfört med på de konventionella gårdarna. Redan efter tio år syntes en tydlig ökning av biologisk mångfald. Samma utveckling sågs på både spannmåls- och vallfälten, men utvecklingen var tydligare på spannmålsfälten.
En begränsning i studien är att forskarna av praktiska orsaker inte kunnat följa gårdar från innan omställningen, utan i stället jämfört gårdar som har varit ekologiska under olika lång tid. Forskarna har därför kontrollerat för andra faktorer som kan skilja mellan gårdar som varit ekologiska olika lång tid för att säkerställa att resultaten beror just på tiden sedan gården ställde om till ekologiskt.Källa: Lunds universitet