Lantmännen investerar 1,2 miljarder i proteinanläggning
Satsningen i en ny anläggning för växtbaserat protein i Lidköping är den största investeringen i sitt slag i Sverige.
Den nya anläggningen kommer främst att producera växtbaserade proteiner från ärtor, men även åkerböna. Cirka 35 000 ton ärtor och cirka 5 000 ton åkerböna ska förädlas på anläggningen varje år. Och totalt kommer man producera 7000 ton växtbaserat protein, eller så kallat proteinisolat, årligen. En av ambitionerna bakom satsningen är att bidra till att öka odlingen av svenska ärtor med 50 procent. Från 80 000 ton ärtor till runt 120 000 ton.
– Vi behöver producera mer mat för att försörja jordens växande befolkning och det finns en globalt och långsiktigt ökande efterfrågan på växtbaserade proteiner som livsmedelsingrediens. Investeringen är en satsning som ska stärka hela värdekedjan från jord till bord. Det innebär nya odlingsmöjligheter för lantbrukare och skapar förutsättningar för ökad svensk livsmedelsproduktion och export – vilket i sin tur är positivt för Sveriges livsmedelsförsörjning, säger Magnus Kagevik, vd och koncernchef på Lantmännen i ett pressmeddelande.
Med satsningen kommer Lantmänne även att stärka sin position inom växtbaserade proteiner.
– Lantmännen Biorefineries producerar sedan tidigare vete- och havreprotein i våra anläggningar i Norrköping och Kimstad, och nu tar vi ytterligare ett steg genom att också använda baljväxter som proteinråvara. Vi ser en stadigt ökande efterfrågan på växtbaserade proteiner och vill tillsammans med våra medlemmar, aktiva svenska bönder, vara ledande i den utvecklingen och produktionen. Det är en långsiktig satsning för svenskt lantbruk och svensk livsmedelsproduktion, säger Lars-Gunnar Edh, chef för division Energi.
Ärtor och åkerbönor är grödor som kräver relativt lite vatten och växtnäring, de binder kväve och har enligt Lantmännen många användningsområden. Genom att öka produktionen av svenska ärtor kan andelen importerad soja också minska.
Anläggningen i Lidköping beräknas stå klar under första halvåret 2027 och kommer att bidra med cirka 30 nya arbetstillfällen.
Växtbaserat protein:
Används som ingredienser i vegetatiska livsmedel och drycker, så som vegetarisk färs, hamburgare, korv, och leverpastej, men även till sportdrycker, glutenfri pasta och bageriprodukter.
Anläggningen:
- Utgår från 16 000 meter betongpålar, består av 1 000 ton byggnadsstål och har totalt 5 300 kvadratmeter produktionsyta.
- Cirka 30 medarbetare kommer att arbeta med produktion, produktionsstöd, planering och administration, underhåll och försäljning på anläggningen. Ytterligare hundratals arbetstillfällen kommer skapas i angränsande branscher och under själva byggnationen.
- Lidköpingsanläggningen kompletterar Lantmännen Biorefineries tidigare tre anläggningar i Norrköping, Kimstad och Lidköping.
- Projektet har ansökt om och erhållit stöd från Klimatklivet.
Källa: Lantmännen