Ännu ingen blåtunga – men risken ökar
För drygt tre veckor sedan upptäcktes utbrott av sjukdomen blåtunga i Danmark, och sedan dess har sjukdomen spridit sig i landet. Under tisdagen gav Jordbruksverket och SVA en uppdatering om läget och arbetet i Sverige.
Det var under ett lunchseminarium anordnat av LRF Kött som både Jordbruksverket och SVA deltog för att ge en bild av nuläget i Sverige. Erika Chenais, statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, började med att ge en kort introduktion om utvecklingen i Danmark.
Hon berättar att de första fallen bekräftades för cirka 3,5 vecka sedan på södra Jylland men att sjukdomen nu spridit sig till omkring 45 bekräftade fall, bland annat på Själland.
– Det är nära Skåne och det är därför hög risk att smittan kommer till Sverige, säger hon.
Både Tyskland och Belgien är hårt drabbade, och Erika berättar att det hela började i Nederländerna för ungefär ett år sedan.
– Det spred sig snabbt över landet, men under vintern avtog smittspridningen men sen började smittspridningen igen i juli. Så från juli till september har det spridit sig från Holland och upp till Danmark.
Svåra att stoppa
Blåtunga sprids via svidknott.
– Det här vindburna svidknotten är svåra att stoppa. Det är skillnad mot andra smittsamma sjukdomar, för när man får ett sådant i ett grannland införs exportrestriktioner så vi kan förhindra smittspridning. Men det är i stort sett omöjligt när det är vektorburna sjukdomar.
Dock så sprids inte sjukdomen mellan djur, utan det är de djur som blir bitna som blir smittade. Uppförökningen av viruset i svidknotten är också temperaturberoende, vilket gör att smittspridningen upphör under vinterhalvåret.
Inga krav på bekämpning
Vid ett eventuellt utbrott i Sverige har Jordbruksverket och SVA tillsammans har gjort bedömningen att det inte är en långsiktig hållbar lösning att försöka utrota sjukdomen via statliga vaccinationskampanjer. Vilket man gjort vid tidigare utbrott. Anledningen är att det inte längre är krav på att man ska bekämpa sjukdomen i EU, och att de hittills drabbade länderna inte valt att bekämpa sjukdomen på det sättet.
Däremot har Jordbruksverket beslutat att blåtunga inte längre ska klassas som en epizootisjukdom, och därmed möjliggöra för djurägare som vill att vaccinera.
– På grund av det är en epizootisjukdom så är det inte tillåtet att vaccinera, men vi kommer i ett snabbspår att göra det tillåtet. Så man kommer få lov att vaccinera sina djur med de vaccin som finns tillgängliga, säger Kristina Mieziewska, veterinär vid smittbekämpningsenheten på Jordbruksverket.
Ännu finns dock inga tillåtna vaccin att tillgå, men detta är något man jobbar med. SVA har även beställt doser så att det ska finnas på plats i Sverige.
Passiv övervakning
Det finns sätt som kan minska risken för att ens djur blir drabbade. Att stalla in om det förväntas bli mycket knott, undvika beten där det finns mycket knott samt att avvakta med klippning av får är några sätt, enligt Erika.
Arbete med att bevaka utvecklingen i Sverige pågår och Erika berättar att SVA under september kommer att göra en tankmjölksövervakning i delar av södra Sverige, vilket är ett måste efter att Danmark fått in smittan. Efter knottsäsongen kommer en till tankmjölksövervakning att utföras. Ett eventuellt utbrott tror man dock kommer upptäckas via passiv övervakning.
– Alltså att djurägare som misstänker smitta rapporterar in till oss, förklarar Erika.
Om ett fall upptäcks i Sverige kommer den smittade besättningen, och eventuellt närliggande besättningar, att beläggas med förflyttningsrestriktioner av Jordbruksverket. Det kan även bli utökad övervakning och provtagning i det aktuella området. Aktuell info om sjukdomen kan hittas på myndigheternas hemsidor.