Stora variationer i både mängd och kvalitet
Mindre skörd än förväntat och större variationer i både mängd och kvalitet – så sammanfattar branschorganisationen Foder & Spannmål sin prognos för årets spannmålsskörd.
Enligt Foder & Spannmåls bedömning kommer årets spannmålsskörd landa på drygt 5 miljoner ton. Det är en större skörd än föregående år, vilken landade på drygt 4,3 miljoner ton, men lägre än vad Jordbruksverket förutspått i sin skördeprognos. Branschorganisationen skriver dock att variationerna i avkastning är stora, både över landet och lokalt, och att det även finns stora skillnader vad gäller kvaliteten.
Foder & Spannmål uppskattar även att skörden av oljeväxter kommer bli lägre än vad Jordbruksverket uppskattat.
”Skördeperioden har präglats av mestadels mycket bra skördeväder, vilket har resulterat i ett jämnt flöde av varor med relativt sett låga vattenhalter. Detta har underlättat hanteringen för såväl lantbrukare som spannmålsmottagningar. I sydligaste Sverige närmar man sig slutet av skörden. Längre norrut återstår fortfarande en hel del vårgrödor att tröska och beroende på väder kan slutfasen av skörden bli utsträckt.”, skriver man om skördeläget i ett pressmeddelande.
Sammanfattade kvalitetsaspekter hittills i årets skörd:
- Veteskörden har över lag ganska bra kvaliteter, med bra falltal men något ojämna proteiner och rymdvikter.
- Rågen håller god kvalitet. Lokalt förekommer en del problem med mjöldryga.
- Maltkornet har över lag bra grobarhet, men i vissa partier finns en hel del små kärnor.
- Havren har mestadels bra färg, men rymdvikterna är låga vilket kommer att kräva en del arbete för att få fram bra grynhavrepartier.
- I fråga om fusariumtoxiner har hittills cirka 3 800 analyser genomförts. Även om det förekommer DON i havre är situationen stabil med endast ett fåtal partier över gränsvärdet så här långt. Ingen eller mycket låg förekomst av toxinerna T-2/H-T2 noteras.
Källa: Foder & Spannmål
Stor risk för återfuktning
Branschorganisationen lyfter dock några risker man ser för den resterande skörden. Bland annat att en hel del vårsäd är otröskad, framför allt i västra och norra Sverige, och att ett väderomslag skulle kunna medföra stigande halter av DON och andra toxiner. Man lyfter även att man under senare år sett en ökning av eftersäsongsleveranser med lagringsskador.
”Även om förutsättningarna i år är bättre än exempelvis förra året, vill branschen understryka vikten av att löpande övervaka inlagrade partier. Riskerna för återfuktning är betydande, särskilt om vi skulle få en varm och fuktig höst. Riskerna är störst i större planlager och där bör övervägas att torka ned varan någon procent extra.”, skriver branschorganisationen.
Variationer mellan åren
Foder & Spannmål lyfter även att man under de senaste åren, med torkan 2018 som start, sett en större variation i skördarnas storlek mellan åren. Något man menar behöver tas i beaktning framöver, eftersom det kan skapa utmaningar för såväl lantbrukaren, spannmålshandeln som efterföljande förädling.
”Vädervariationer har gett stora fluktuationer i produktionen och ett varmare och blötare väder ger nya utmaningar med skadeinsekter, svampsjukdomar, virus och andra skadegörare. Detta påverkar i sin tur produktionen negativt. Arbetet med att stärka den svenska livsmedelsproduktionen framöver behöver innefatta även perspektivet att skördarnas storlek varierar mer och inte utgå från att stora skördar är en självklarhet.”, skriver Foder & Spannmåls vd Pontus Thureson.