Första fallet av blåtunga på 15 år påvisat i Sverige

Virussjukdomen blåtunga har bekräftats i Sverige. Det är en mjölkko i Uddevalla kommun som har drabbats. Sverige förlorar därmet sin friförklaring efter 15 år. 

Sveriges första fall av blåtunga på 15 år har bekräftats hos en mjölkko i Uddevalla kommun. Foto: Carolina Wahlberg

Sjukdomen sprids via svidknott och drabbar vanligtvis enstaka djur i en besättning. Blåtunga utgör ingen risk för människor. Får- och nötkreatursägare uppmanas vara vaksamma på symptom hos sina djur och undvika områden med mycket svidknott.

– Den drabbade besättningen har nu belagts med flyttrestriktioner under en kort utredningsperiod. Djur får inte flyttas utan Jordbruksverkets tillstånd, med undantag för slaktdjur, säger Kristina Mieziewska, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket i ett pressmeddelande. 

Sverige förlorar sin friförklaring

Sverige förlorar därmed sin officiella status som fritt från blåtunga, vilket förväntas försvåra djurexporten. Flyttrestriktioner införs för att undvika att sprida viruset till smittfria områden.

Till skillnad från för 15 år sedan, när vaccinering var obligatorisk, är det nu frivilligt att vaccinera mottagliga djur eftersom utrotning av sjukdomen varken bedöms som möjlig eller kostnadseffektiv.

Frivillig vaccinering

När Sverige senast drabbades av blåtunga infördes obligatorisk vaccinering enligt en gemensam strategi inom EU. Detta är inte längre aktuellt då sjukdomen nu bedöms vara svår att utrota. Ändringar i EU lagstiftningen innebär att det är frivilligt för länder att bekämpa sjukdomen och upprätthålla frihetsstatus.

– Blåtunga smittar via svidknott, vilket gör det svårt att skydda djur. Installning kan dock minska risken för knottangrepp och därmed sjukdomsspridning, säger Erika Chenais, statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Uppdatering: Senare under fredagen påvisade SVA ytterligare ett fall, denna gång på ett nötkreatur i Halland.

Så här kan djurägare minska smittspridningen i sitt närområde

  • Var uppmärksam på symptom hos nötkreatur, får eller getter. Vid misstanke om blåtunga kontakta veterinär. Blåtunga är en anmälningspliktig sjukdom.
  • Frivillig vaccination - djurägaren kontaktar sin veterinär och står själv för kostnaden. Att vaccinerna hindrar inte smitta men minskar risken för svåra symptom och dödsfall.
  • Djurägaren får själv vaccinera sina egna djur efter kontakt med veterinär.
  • Flytta betesdjur från knottrika betesmarker.
  • Att stalla in djuren kan minska kontakten med svidknott, framför allt i skymning, gryning och nattetid då svidknotten är mest aktiva.

Det här är blåtunga

  • Blåtunga är en virussjukdom som drabbar idisslare som nötkreatur, får, getter och kameldjur och kan orsaka lidande för djur och stora ekonomiska förluster för djurägare.
  • Symptomen kan vara feber, sårig och svullen slemhinna i mun och nos samt i klövregionen, hälta, svullnad i huvudregionen och minskad mjölkproduktion. Alla djur som smittas blir inte sjuka och graden av symtom varierar från lindriga symtom till allvarlig sjukdom och död.
  • Sjukdomen kan inte smitta människor.
  • Viruset sprids via svidknott och sprids därför bara under den period då svidknotten är aktiva.
  • Smittan sprids inte från djur till djur och de djur som har haft blåtunga blir inte smittade igen, de är immuna.
  • Blåtunga är en virussjukdom som kan finnas i flera olika varianter, så kallade serotyper. Den variant som nu sprids är BTV‑3 medan den vi hade i Sverige 2008 var BTV‑8.

Källa: Jordbruksverket 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 13 september 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste