Skördesvackan är passerad

Sommarens prisnedgång ser ut att ha nått sin botten och spannmålspriserna börjar att sträva uppåt.

Grynhavren har haft det största prisfallet under sommaren när skörden innebar att marknadsbalansen återgick till ett utbudsöverskott. Foto: Mostphotos

Skörden i EU är i princip klar och förväntas knappt  nå 117 miljoner ton vilket ska jämföras med juli-prognosen på 122 miljoner ton och fjolårets skörd på 127 miljoner ton. Frankrike, Tyskland och Polen har fått sämre skördar än förväntat.

Lantmännen rapporterar om lägre proteinhalter i vetet från både Tyskland och Baltikum

Försiktiga lantbrukare

Lantbrukarna har än så länge varit försiktiga med att erbjuda sina volymer på marknaden. BM Agri konstaterar att den fysiska marknaden börjar följa med råvaruterminerna uppåt på grund av att många lantbrukare ännu inte vill säja. BM Agri konstaterar också att exportpriserna på vete är ännu så länge lägre än det inhemska priset på foder- och kvarnvete.

Lantmännen ser i sin analys av marknaden en svag efterfrågan och stora globala skördar av de stora grödorna, vilket gör att man inte ser några stora prisuppgångar. Men meen mindre skörd i EU av sämre kvalitet kan bidra till en stabilare prisnivå i EU.

Spannmålspriserna i Sverige har passerat dippen vid skörden och har börjat återhämta en del av fallet. Källa: Lantmännens indikativa priser Grafik: Malin Strandli

Lugn handel pressar havre

Havrepriset har gjort den största nivåjusteringen och noteras nu återigen lägre än maltkorn.

Enligt Lantmännen så är tilltron bland slutförbrukare fortsatt att tillgången på grynhavre i år kommer vara avsevärt bättre än fjolåret. Lantmännen varnar dock för att årets låga rymdvikter kan komma att påverka tillgången på rensad vara.

Prisnivån på grynhavre uppges ha stabiliserats något på en lägre nivå. Utbudet är större än efterfrågan och håller press på priserna.

Dålig fart på öldrickandet

Maltkornsmarknaden styrs av en relativt svag efterfrågan när ölförsäljningen i EU under sommaren har haft dålig fart.

Lantmännen konstaterar i sin analys att premien för maltkorn relativt foderkorn är fortfarande hög och kanske svår att motivera på sikt.

Lantbrukare i Skandinavien verkar dock vara avvaktande att vilket ger visst stöd för priserna.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 23 september 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste