Väldigt varierande symptom

Allt fler fall av blåtunga bekräftas i Sverige. Den senaste siffran visar på 23 bekräftade fall. Och enligt SVA varierar symptomen.

Symptomen hos djur som infekterats med blåtungevirus varierar, bland annat hälta, feber och rodnader i slemhinnor kan vara bra att vara uppmärksam på. Fåren på bilden har inget med texten att göra. Foto: Carolina Wahlberg

De hittills bekräftade fallen är lokaliserade i Västra Sverige och i Skåne. Då är dock de senast inrapporterade fallen från i fredags.

– Det rings och skickas in misstankar om nya fall dagligen, så det pågår fortsatt undersökningar. Och vi förväntar oss att det kommer fortsätta, säger Estelle Ågren, epidemiolog på SVA, under ett lunchmöte arrangerat av LRF Kött.

Fortsatt spridning

Enligt SVA såg man i början bara enstaka djur i de olika besättningarna som var infekterade, men nu finns det misstankar om flera djur som är infekterade i samma besättning.

– Så länge vi har tillräckligt varmt med aktiva svidknott, och temperaturer där viruset kan replikera, så kan man ha en fortsatt smittspridning i besättningen, säger Estelle som berättar att uppförökningen av viruset hos svidknotten minskar i takt med att temperaturen sjunker och när det går under tio grader sker inte längre någon uppförökning.

Estelle ger också en lägesbild av hur det ser i närliggande länder.

– I Danmark finns det nu i hela landet, hos både får och nöt. Det har varit en snabb utbredning och hög förekomst. I Norge är de bekräftade fallen ganska begränsade till södra spetsen av landet. I Tyskland är det väldigt många positiva fall, framför allt i de västra delarna, säger hon och tillägger:

– I Holland började de vaccinera under våren, och under innevarande säsong har de sett betydligt lägre dödlighet och mildare symptom. Vaccinationen skyddar i viss mån mot de kliniska symptomen. Men man blir inte av med infektionen.

Stora variationer

Något som lyfts under mötet är att symptomen hos de infekterade djuren varierar. Det kan vara allt från hälta, stelhet och feber till att djuren får svullnader i ansiktet, rodnader och sårigheter i slemhinnor, ökad salivproduktion och att de inte vill äta. Hos nötkreatur är tapp i mjölkproduktionen något att vara uppmärksam på.

– Det heter blåtunga, men att djuret får en blå tunga är ganska ovanligt. Det hänger då ihop med att det kan bli stopp i blodförsörjningen till tungan på grund av svullnad eller kärlskador, säger Estelle.

Inkubationstiden är mellan 5-8 dagar, men kan variera mellan 4-20. Hur sjuka djuren blir hänger enligt Estelle ihop med vad det är för serotyp, alltså variant av viruset, samt hur stor dos djuret får. Men det hänger också ihop med djuret eget immunförsvar och mående.

– Djur som kämpar med en annan infektion eller är i dåligt skick av annan anledning kan bli mer drabbade.

Det finns i dag tre olika beredskapsvaccin tillgängliga, om man som djurägare vill vaccinera sina djur. Andra sätt att skydda sin besättning är att undvika knottrika beten och stalla in om det förväntas bli mycket knott. Hos får kan även pälsen skydda mot knottbett, och det kan därför vara bra att avvakta med klippning. Om man som djurägare misstänker smitta ska man kontakta sin veterinär. 

Läs mer om sjukdomen och ta del av aktuellt smittläge på SVA:s hemsida.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 23 september 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste