En inblick i Storbritanniens traktormarknad just nu

I en intervju med Jordbruksaktuellt ger den brittiska agrarjournalisten Martin Rickatson, med stor branscherfarenhet, sin analys av traktormarknaden i Storbritannien.

 

Martin Rickatson har en bakgrund på en familjegård med mjölkproduktion, spannmål och grisproduktion. Efter studier i jordbruk började han arbeta inom marknadsföring och har även skrivit för jordbruksmagasin. Nuförtiden arbetar han som frilansskribent med fokus på maskiner och grödor. 
Foto: Ausrine Öhrström


Martin Rickatson arbetar som frilansskribent med inriktning på maskiner och växtodling. Han konstaterar att traktormarknaden i Storbritannien, likt i Sverige och andra delar av världen, för närvarande är på nedgång och att framtiden ser osäker ut under en tid framöver.

– Vi har haft några bra år tidigare, men sedan slutet av 2023 har vi sett en kraftig nedgång. De senaste tidens problem med leveranskedjor och komponentkostnader, samt högre maskinpriser, har haft stor påverkan, säger Martin Rickatson.

Vilka traktormärken är mest populära i Storbritannien just nu?

– Tidigare dominerade New Holland marknaden, men nu är John Deere i toppen, särskilt inom högre effektklasser och bland djurhållare. Inom spannmålsodling är Fendt mycket stark, med en marknadsandel på omkring 50 procent för traktorer över 200 hästkrafter.

Hur kommer det sig att Fendt har fått en så stor marknadsandel?

– Det beror mycket på återförsäljningsvärdet, samt på ett rykte om hållbarhet och kvalitet. Trots det höga inköpspriset vet lantbrukarna att traktorn kommer att ha ett bra andrahandsvärde även efter 10 000 timmars användning.

Ser du några tydliga försäljningstrender?

– Försäljningstrenderna pekar mot att lantbrukare söker mer kompakta maskiner. Tidigare föredrog man stora amerikanska traktorer, men nu sker en skiftning mot mer kompakta europeiska alternativ som Fendt 800–900-serien och Case IH Optum. Det handlar om att vilja ha uppåt 300 hästkrafter, men med en lägre vikt jämfört med stora amerikanska traktorer.

Vilka effektspann är mest eftertraktade på er marknad?

– För spannmålsodlare ligger det mest runt 250 hästkrafter. Det genomsnittliga effektspannet för traktorer ökar också, med ett genomsnitt runt 165 hästkrafter. Inom djurhållning ser vi en ökning i efterfrågan på 4-cylindriga traktorer med runt 150 hästkrafter.

Hur har Brexit påverkat traktormarknaden och importen?

– Brexit har medfört mer byråkrati för att exportera och importera nya traktorer, vilket har lagt till en del komplikationer. Det finns fortfarande mycket begagnad utrustning på marknaden, men den administrativa bördan ger en märkbar effekt.

Hur ser framtidsutsikterna för traktormarknaden i Storbritannien ut?

– På kort sikt ser det inte särskilt lovande ut. Många lantbrukare är osäkra på framtiden och väntar på att den nya regeringen ska ge klarhet. Vi har också en global jordbruksrecession som påverkar marknaden negativt. Det kommer att ta tid innan marknaden återhämtar sig.

Påverkar miljöregleringar val av traktorer i Storbritannien?

– Miljöregleringar är inte så strikta än, men det finns ett växande tryck från köpare, som livsmedelsbutiker, att bevisa att de arbetar miljövänligt. Det kan påverka traktorköpen om det blir mer krav på miljövänliga maskiner.

Hur viktig är eftermarknadsservicen för brittiska lantbrukare?

– Eftermarknadsservicen är extremt viktig. Lantbrukarna värdesätter tillförlitlighet och stöd från återförsäljare mer än själva funktionerna på traktorn. En bra service kan vara avgörande för valet av traktormärke.

Martin betonar att problemen är globala och inte unika för Storbritannien. Han menar att alla påverkas av den globala jordbruksekonomin och de senaste årens händelser, såsom COVID-19 och konflikten i Ukraina.

– Storbritannien är inte ensamt i dessa utmaningar, och det ser likadant ut över hela världen. Även om vi har lämnat EU måste vi fortfarande följa många av de regler och standarder som gäller för handel med Europa. Det har inneburit viss komplexitet men också möjlighet att anpassa sig till nya förhållanden.

Han menar att traktormarknaden står inför stora utmaningar just nu, men tycker att det ska bli spännande att se hur den utvecklas och anpassar sig till förändringarna.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 24 september 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste