Viktor är svensk mästare i fårklippning
I slutet på augusti gick SM i fårklippning av stapeln i Eksholmens gård i Klågerup, Malmö. Det blev gotlänningen Viktor Larsson som tog hem titeln som svensk mästare.
– Det känns bra. Jag var revanschsugen sedan i fjol, säger Viktor till Jordbruksaktuellt och berättar att han kom trea förra året.
Vad betyder den här titeln för dig?
– Det betyder jättemycket, jag har drömt om det här länge!
Hitta en balans
Viktor berättar att det var totalt 13 klippare som gjorde upp om titeln som svensk mästare. Under tävlingen får alla deltagare samma antal får som ska klippas, och det ska göras så bra och snabbt som möjligt.
Var 20 sekund får den tävlande ett poäng och man får även poäng om det är något i klippningen som inte blir bra. Vinnaren är den med minst poäng.
– En domare står och kontrollerar när man klipper. Du får poäng om du exempelvis klipper av ullen två gånger, dubbelklipp kallar vi det. Det är när man klipper av ullen en bit från huden, och sen får ta ett nytt tag och klippa nära huden. Då har man förstört ullfibern.
När djuret är färdigklippt bedöms det också av en domare.
– Då får man poäng om man har ull kvar, om det är dubbelklippt och om man gjort någon typ av skada. Exempelvis om man klippt dem i huden eller så, och det är ganska hårda poäng på det, säger Viktor och tillägger:
– Så det gäller att hitta en balans, att man klipper så fort man kan men ändå har en bra standard.
Viktor berättar att nästa tävling kommer bli i Norge i slutet av september.
– De har sitt norska mästerskap då, men ska också ha en liten skandinavisk kamp. Men det är mest på kul.
2026 är det dags för VM i fårklippning, och vilka som får representera Sverige bestäms under SM nästa år.
– Ettan och tvåan får åka, berättar Viktor.
Stort intresse
Viktor började klippa efter han tog studenten 2013, men berättar att han redan som liten fick upp ögonen för fårklippning.
– Min far hade lite tackor när jag var liten, och då var det klippare där. Och det tyckte jag var häftigt. Så jag fastnade för det redan då och sen har intresset varit kvar.
15 000 får
I dag bor Viktor på mellersta Gotland tillsammans med sin sambo och dotter. På gården finns 200 tackor av raserna Finull och Dorset. Han driver även egen firma och klipper runt 15 000 får om året på Gotland.
Är det något som du tycker är viktigast för att det ska gå bra att klippa?
– Man måste tycka det är kul, och ha ett ganska stort intresse för att lyckas. Det är svårt att bara vara med litegrann för att tjäna lite pengar, i och med att det är ganska slitigt.