Produktionen av svensk matfågel ökar mer än importen
Under de senaste decennierna har konsumtionen av kyckling och fågelkött fullkomligt exploderat i Sverige. Det skriver Svensk Fågel i årets Matfågelrapport.
År 1990 åt varje person i genomsnitt 5,9 kilo kött, jämfört med 23,5 kilo kött per år 2023. Det är närmare 300 procents ökning. Och kikar man på marknadsbalansen har den ökat med 27,6 procent de senaste tio åren, samtidigt som importen också ökat med 26,3 procent. Att produktionen ökat mer än importen, särskilt räknat i vikt, innebär att den svenska försörjningsförmågan (eller andelen svenskt) stärkts med 11,4 procent till 73,1 procent 2023.
Totalkonsumtionen per capita har ökat med 8,8 procent under de sista tio åren och uppgick till 23,5 kilo per capita 2023. Men trots den stora ökningen av fågel på menyn så står den svenska konsumtionen av fågelkött endast för cirka 25 procent av den totala kött- och fågelkonsumtionen. I rapporten skriver Svensk Fågel att Livsmedelsverket i de nordiska näringsrekommendationerna från 2023 rekommenderade att man som person inte bör äta mer än 350 gram rött kött i veckan. Rekommendationen gäller inte för fågelkött. Och enligt Jordbruksverket kommer nivån för rött kött vara vägledande senare under året, när Livsmedelsverket ska ta fram sina nya kostråd.
FORTSATT EFTERFRÅGAN
Försäljningen av kyckling från Svensk Fågels medlemmar ökade dock redan under 2023 med 4,2 och man ser en fortsatt efterfrågan av den Svensk Fågel-märkta kycklingen. Samtidigt ökade även importen från andra EU-länder med ungefär lika mycket; 4,35 procent. Största andelen importerat kommer från Danmark, Tyskland, Nederländerna och Polen. Det är i huvudsak fryst bröstfilé som importeras till Sverige vilket gjorde att andelen svenskt kycklingkött minskade till 71,2 procent under 2023. Vilket medförde en minskning av svensk kyckling med 2,6 procent jämfört med 2022.
INTERNATIONELL UTBLICK
I dag är det Polen som är EU:s största kycklingproducent. 2023 slog landet rekord med totalt 1,5 miljarder uppfödda kycklingar. Polen har därmed ökat din uppfödning med närmare 50 procent de senaste åren. Sex av medlemsländerna står för 75 procent av produktionen av fågelkött. Sverige står för cirka 2 procent av produktionen i EU.
Importen till EU ökade också under 2023, med 5,8 procent. Bara importen från Ukraina ökade med 47,4 procent. Det har lett till en dominoeffekt där importen till Sverige från andra EU-länder ökade. Efter Ukraina importeras mest fågelkött från Brasilien, Storbritannien och Thailand. De länder i världen som producerar mest fågelkött är Brasilien, Kina och USA.