Få studier kring vaccination mot blåtunga

Vad finns det för fakta kring vaccinering mot blåtunga och vad är utsikten inför nästa knottperiod? Vi frågade Erika Chenais, statsveterinär vid SVA.

Efter att blåtunga brutit ut i Sverige har man sett att får blir sjukare än nötkreatur. Foto: Carolina Wahlberg

Erika berättar att det i dag finns tre tillgängliga vacciner, varav SVA har ett i lager.

– Inget av dem är ett godkänt läkemedel, utan alla länder som vaccinerar får ansöka om en beredskapslicens. Då blir vaccinet godkänt utifrån att det är en akut situation och det inte finns några godkända läkemedel. SVA har ansökt och fått detta för dessa tre vaccin.

Eftersom det är beredskapsvaccin så finns det inte mycket studier utförda, exempelvis gällande att vaccinera dräktiga djur. Erika berättar att det hittills inte heller finns några sammanställda biverkningar som man sett av vaccinet.

Erika Chenais är statsveterinär vid SVA. Foto: SVA

Både veterinärer och djurägare, med tillräcklig kunskap, får ge vaccin. SVA ger inga rekommendationer kring vaccinering.

– Men om man tittar på det för nöt, så behöver de två injektioner och sen tar det tre till fyra veckor efter den andra injektionen innan de har fullt skydd. Då kan man se att när de fått fullt skydd så kommer knottsäsongen att vara över. Men för får är det en annan situation, dels eftersom de blir mer allvarligt sjuka samt att det räcker med en vaccindos.

Hur länge har djuret ett skydd – räcker det under nästa sommar om man vaccinerar nu?

– Det finns inga studier på detta, så läkemedelsbolagen kan inte svara. Rent generellt utifrån hur ett sådant här vaccin brukar fungera så är det ganska kortvarigt, ungefär ett år. Sen ger man en boosterdos en gång om året.

Enligt Erika är det oftast enstaka djur i en besättning som blir smittad, och man har sett att får blir mer allvarligt sjuka än nöt.

– Nötkreaturen kan bli sjuka men många blir lindrigare sjuka och många blir friska på ungefär en vecka. Av de fem första fallen så var fyra av de fem helt återställda efter en vecka. Medan fåren har det tuffare.

Är det någon karens på vaccinet?

– Det får man läsa på förpackningen beroende på vilket vaccin man har.

Hur länge smittar ett sjukt djur?

– De kan ha virus i blodet ovanligt länge. Vid de allra flesta sjukdomar så kan djuren ha virus i blodet i ungefär en vecka, men här kan de ha upp till två månader har man sett. Och under hela denna period så om de blir bitna av ett svidknott så kan det svidknottet bli infekterat och föra smittan vidare.

Om tackan eller kon är dräktig, kan fostret bli smittat då?

– Det är ganska generellt för alla virussjukdomar, att i något stadie av dräktigheten så går det över till kalven eller lammet. Då föds dem med virus i blodet. Men de blir inte kroniska smittbärare, utan precis som hos vuxna djur så gör de sig av med viruset på kanske två månader. Det är ett sätt som viruset kan övervintra på.

Hur och om viruset kommer övervintra, och hur situationen kommer se ut efter vintern, är 10 000 kronors frågan enligt Erika.

– Det kan säkert övervintra i en kalv eller ett lamm, men den stora epidemiologiska risken är att det blir en ny introduktion nästa år. Men det här viruset finns ju inte här i vanliga fall så vi vet inte hur det beter sig på de här breddgraderna. Det beror också på om det blir en massiv vaccination i Danmark och Tyskland, då blir det ett annat smittryck.

Mycket händer fort kring blåtunga just nu och uppdaterad information finns att hitta på Jordbruksverket och SVA:s hemsidor. 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 09 oktober 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste