Licensjakt på varg 2025: 30 vargar får fällas

Vargstammen i Sverige har minskat de senaste åren. Minskat har även tilldelningen under licensjakten – från 36 vargar 2024 till 30 vargar 2025.

30 vargar får fällas under 2025 års licensjakt, samtliga i mellersta rovdjursförvaltningsområdet. Tilldelningen är fördelad på fem län och sex revir. Foto: Mostphotos

Syftet med licensjakt på varg är att minska tätheten av vargrevir och koncentrationen av varg där den är som störst. Fördelningen för 2025 års licensjakt ser ut på följande sätt: 

• Värmland, reviret Salungen: Sex vargar

• Västmanland, reviret Kesberget: Sex vargar

• Västra Götaland, reviret Klyftamon: Sex vargar

• Örebro län, reviret Mjuggsjön: Sex vargar

• Örebro län, reviret Tiveden: Sex vargar

Inga vargar i exempelvis Dalarna och Gävleborgs län får alltså skjutas.

− Vi ser att antalet vargar fortsätter att minska i Gävleborgs län och att vargstammen sprider sig söderut. Möjligt uttag vid kommande licensjakt är begränsad och i dagsläget är tätheten av vargrevir högre i andra län. Därmed prioriteras licensjakten 2025 till dessa län, säger Simon Viklund vid Länsstyrelsen Gävleborg i ett pressmeddelande.

Fler vargar i söder

Den svenska vargstammen har minskat under de senaste åren. Förra vintern visade inventeringen cirka 450 vargar, enligt Naturvårdsverket. I våras uppskattades vargstammen till 375 individer. Antalet vargar i hela Skandinavien beräknas till cirka 440 individer. 

Det innebär att omkring 85 procent av Skandinaviens vargar finns i Sverige. 

− Vi noterar att länsstyrelserna har gjort vad de kunnat med tilldelning för att minskningen ska fortsätta, säger Mikael Samuelsson, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd, till förbundets hemsida.

Sveriges vargstam sprids över ett allt större geografiskt område och allt fler vargar gör sig hemmastadda i södra Sverige. Våren 2021 föddes för första gången på över 150 år vargvalpar i Skåne och Jönköpings län. Våren 2023 föddes valpar i ett revir på gränsen mellan Kalmar och Kronobergs län. I somras konstaterades att Halland fått sin första vargvalpskull. 

− Det går som planerat, men det har tagit tid för södra rovdjursförvaltningsområdet att överhuvudtaget få en etablering av varg. Längre tid än vad jag tror att många förväntade sig, säger David Höök, länsstyrelsen Värmland, till Jakt & Jägare.

Kritik från jägare

Att hela tilldelningen hamnade i det mellersta förvaltningsområdet beror på att det i det södra förvaltningsområdet krävs 75 vargar innan licensjakt kan bli aktuell. Så många bedöms ännu inte finnas, vilket innebär att länsstyrelserna i södra Sverige inte kan besluta om licensjakt.

Jens Gustafsson, riksviltvårdskonsulent vid Jägarnas Riksförbund, är minst sagt kritisk till tilldelningen under nästa års licensjakt.

− Det här börjar bli en välkoreograferad dans. En undermålig inventering leder till fega beslut om en för liten jakt. Vi blir arga, rovdjursvurmarna blir arga, politiker blir arga. Ändå blir det inget nytt. Det visar bara hur viktigt det är att få till en sänkning av vargens skyddsstatus. Den enda ljuspunkten just nu är arbetet som sker inom EU, för det är uppenbart att något behöver ändras i grunden, säger han till Jakt & Jägare.

Vid årets licensjakt sköts 35 av de tilldelade 36 vargarna. 

Nästa licensjakt pågår från den 2 januari 2025 och som längst till och med den 15 februari.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 16 oktober 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste