Den utländska konserven - Sveriges räddare när krisen eller kriget kommer
Krönika: Nötter, bönor, choklad och sojadryck är några av livsmedlen som föreslås att bunkra upp med, om krisen eller kriget kommer. Många av dessa livsmedel är inte ens paketerade i Sverige. Vilket kanske inte är så konstigt. Varken kakaobönan eller hasselnöten passar in på Sveriges breddgrader, men varför hittar jag inga konserver gjorda på svenska livsmedel, om krisen eller kriget kommer?
Återigen är det höst och som vanligt är det beredskapsvecka, även detta år med temat: Sätt igång! Läget som Sverige befinner sig i tas på allt större allvar och nu måste även gemene man se över vad man gör om krisen är framme. Det innebär att ha vattendunkar och reservbatterier hemma, men också att skafferiet ska stå förberett om elen plötsligt slutar fungera och vi inte kan laga mat som vanligt.
Men vad är det vi laddar upp med i skafferiet inför kris eller krig? En stor del av de konserver och tetrapack vi bunkrar upp med är råvaror som inte är svenska. Nötter, bönor, choklad och sojadryck är livsmedel som är ypperliga för dessa tillfällen, men listan med förslag på mat att ha hemma innehåller även konserverat kött, ravioli och fiskbullar. Livsmedel som skulle kunna vara svenska, men utbudet i matbutikerna erbjuder sällan svenska konserver. Vilket fick mig att fundera. Varför uppmärksammas inte detta mer?
Med torkan 2018, covid-19 och kriget i Ukraina i bagaget, har vi lärt oss att alla olika sorters kriser eller krig, påverkar vår livsmedelsproduktion. Därmed är diskussionen het om hur man ska öka den svenska produktionen för att vi ska bli mer motståndskraftiga och mindre sårbara om liknande kriser sker igen. Men vi vet också att med kris och krig kommer även matkrisen.
Svenskarna ska vara redo att ändra sina matvanor om det behövs vid en kris. Jag förstår fullt ut att mina matvanor kommer behöva förändras vid en sådan situation, men jag har lite svårt att acceptera att det knappt går att få tag på konserver som är svenska. Varför måste jag gå till matbutiken och botanisera i köttkonserver bestående av kött från Brasilien och Italien? Länder med hög användning av antibiotika dessutom.
När jag kollar runt på internet är den främsta orsaken till att stora svenska konservtillverkare inte använder svenskt kött, att kvalitén de söker är för dyr i Sverige, vilket gör att de vänder sig utomlands. Kanske inte för dyr för företaget, men för dyr för det priset som konsumenterna är villiga att betala. Det är nu det är dags att fråga sig vem eller vilka som skulle kunna påverka detta. Ska staten ge mer bidrag till landets bönder så de kan erbjuda lägre pris? Eller ska konsumenterna utesluta att köpa konserver som innehåller utländskt kött?
Dagen den stora krisen kommer, kanske vi inte ens kan importera kött från vare sig Brasilien eller Italien. Vilka konserver ska vi då bunkra upp med?
Agnes Karlsson
Agronomstudent