“Vi är väldigt stolta över det här”
Mer värmländska råvaror på tallriken – det blev verklighet i Arvika, Eda och Årjängs kommuner från början av september.
En lång process har äntligen nått i mål. Redan för fyra år sedan gjorde Arvika kommun ett försök att upphandla mer närproducerat. Då gick det inte vägen, men i år har man nått dit man vill. Från början av september är nämligen en stor del av råvarorna som serveras i kommunen lokalt producerade.
– Det här ligger oss varmt om hjärtat och vi är väldigt stolta över det här, säger Sandra Löfgren, projektledare kostservice på Arvika kommun.
Råvarorna som det gäller är färskt kött, mejeri, potatis, morötter, ägg och en del charkprodukter.
– Det är det som finns mest att tillgå och vi ville börja någonstans, så då valde vi ut de här kategorierna. Närproducerat färskt kött har vi haft sedan innan, men nu ville vi utöka. I Värmland finns det väldigt många potatisodlare och det finns gott om ägg. Sen är vi stolta över vårt värmländska mejeri och vi har länge längtat efter att få köpa in därifrån.
Anpassar recept
Råvarorna köps in från den värmländska grossisten Skafferi Värmland.
– De startade sin verksamhet på initiativ av producenter som ville sälja till offentlig sektor, och offentlig sektor ville köpa. Men då var man tvungen att göra avtal med varje producent och det var svårt med lagen om offentlig upphandling.
Priset är en viktig faktor men Sandra säger att Skafferi Värmland kunnat matcha priserna bra, och att det tillsammans med stor kunskap hos kommunens kockar gör det möjligt att köpa närproducerade råvaror utan att kostnaderna drar iväg.
– Det är klart att närproducerat är lite dyrare men kollar man över menyn och anpassar recept så kan man hitta vägar så att det ändå ska gå ihop.
Upphandling – en utmaning
Sandra berättar att det finns en politisk vilja i kommunen att man ska satsa på närproducerat och svenskt.
– Vi har ett mål på att ungefär 70 procent av det vi köper ska vara svenska råvaror. Vi tror att det här samarbetet ska bidra till att vi har enklare för att uppnå det målet.
Hon menar att satsningen också är viktig ur krisberedskapssynpunkt.
– Vi måste värna om det som finns i området, så att det är lätt att få tag på livsmedel om det uppstår en kris eller ett krig.
Vad har varit den största utmaningen för att få till det här?
– Det är lagen om offentlig upphandling. Vi måste tänka till för vi får inte skriva vad som helst när vi gör ett anbud. Det är ett detektivarbete och vi behöver undersöka vilka produkter som finns på marknaden. Är det en viss storlek på en grytbit som bara Skafferi Värmland har? Ja men då anger vi det spannet. Man är så nere på detaljnivå så det blir nästan lite nördigt ibland.
Hon berättar att man även ställt krav på att det ska vara så nära till producenten att de ska kunna åka på studiebesök eller ta med skolklasser dit, eller att producenten själv ska kunna besöka skolorna för att prata om sina produkter.
– Så det är lite den vägen vi har gått för att titta på lite alternativa lösningar, berättar Sandra.
Heja-ropen på sociala medier har varit många och Sandra berättar att responsen endast har varit positiv.
– Det är många som har väntat på det här. Det är roligt att medborgarna är så positiva!