Nytt samarbetsavtal mellan SLU och FAO
SLU har slutit ett samarbetsavtal med FAO, som är FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation. Syftet med avtalet är att förändra livsmedelssystemen och bekämpa hungern genom parternas olika roller.
SLU och FAO har länge samarbetat, då man redan på 50-talet inledde ett partnerskap för att utbilda veterinärer i Indien. Men med det nya avtalet breddas nu samarbetet, för att handla om bland annat hållbart jordbruk, förvaltning av naturresurser och förebyggande av djursjukdomar.
Det var under ett besök på Ultuna, den 18 september, som det nya samarbetsavtalet skrevs under av SLU:s rektor Maria Knutson Wedel och FAO:s biträdande generaldirektör Beth Bechdol.
– FAO som global, multilateral policy-aktör, och SLU som ett världsledande lantbruksuniversitet har många gemensamma frågeställningar. Vi har båda viktiga roller i lösningarna på de stora utmaningarna som världen står inför. Som rektor är jag glad och stolt över att samarbetet med FAO formaliseras, säger Maria Knutson Wedel, i ett pressmeddelande.
– Vårt samhälle står inför stora globala utmaningar, inklusive klimatförändringar, antibiotikaresistens och ökade behov av livsmedelsberedskap. Genom det här avtalet kan vi fortsätta att utveckla mer kunskap och nya lösningar som bidrar till Agenda 2030, fortsätter Maria Knutson Wedel.
Under besöket diskuterades ett antal områden tillsammans med några av SLU:s experter
- Djurhälsa, inklusive förebyggande och bekämpning av djursjukdomar, zoonoser och antimikrobiell resistens.
- Restaurering av skogar och landskap.
- Främjande av innovation inom jordbrukets livsmedelssystem.
- Agroekologi för omställning av livsmedelssystem.
Källa: SLU