Vem vill bo på landsbygden i framtiden?

Krönika: För några år sedan fann jag en intressant analys om dagliga befolkningsströmmar i Sverige, gjord av Arena för Tillväxt. Organisationen, som inte längre finns kvar, arbetade för att främja lokalt och regionalt tillväxtarbete och hade vid det tillfället delat in Sverige i optimala regioner utifrån hur vi medborgare valt att bo och ta oss till arbetet. Resultatet blev en intressant Sverigekarta utifrån invånarnas behov av service och boende i framtiden.

 

En ny analys från Kairos Future över önskan om framtida boende fångade därför mitt intresse. Har något ändrats sedan pandemin och hur påverkar det landsbygden? Minns du Maslows behovstrappa? Våra framtida önskemål om boende påminner ganska mycket om den. Enligt Maslow ska först de grundläggande behoven som mat, vatten och luft vara tillfredsställda. Här har den svenska landsbygden stora möjligheter att leverera. Platser som anses klimat­osäkra med risk för vattenbrist är mindre attraktiva enligt Kairos Futures analys. Här torde landsbygden ligga på plus och dessutom med ren luft som bonus. Nästa nivå hos Maslow är tryggheten som också visar sig värdesättas stort vid framtida boende. Vi vill bo på platser som är trygga, lugna och har låg brottslighet. Här skulle jag säga ”check på den” för landsbygden. Goda arbetsmöjligheter har också blivit en mindre viktig faktor för val av boende. Tyvärr är denna faktor också till ”fördel” för landsbygden i detta sammanhang, även om det smärtar att behöva skriva det. Å andra sidan finns helt andra möjligheter till distansarbete än för några år sedan.

Vi närmar oss toppen av Maslows trappa och där kommer behov av gemenskap. Som av en händelse är starka sociala sammanhang viktiga vid framtidens val av boende. De är viktigare än liv och rörelse samt nöjesutbud. Den som någon gång bott på landet kan försäkra att gemenskap är något som ligger i invånarnas DNA. Man bryr sig om varandra och bara en sådan enkel sak som att spontant hälsa på varandra skapar en samhörighet.

Högst upp i Maslows pyramid återfinns självförverkligande som innebär att nå sin fulla potential genom att uppfinna och komma med kreativa lösningar samt vara aktiv. Det minst viktiga vid framtida boende är att vara ”där det händer”. Att bo på landet ger dock möjligheten att hitta kreativitet i vardagen, det kan gälla allt från att fixa med hus och trädgård till att göra upphandlingar för häradsallmänningens skötsel. Om man vill är det således inga bekymmer att vara ”där det händer” på landsbygden.

Så vem vill i framtiden bo på landsbygden? De flesta!

Rolf Åttingsberg
Handelsbanken

Artikeln publicerades måndag den 28 oktober 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste