Nu möjliggörs försäljning av vildsvinskött direkt till konsument

I dag, den 4 november, öppnar det nya vildsvinsjägarregistret vilket möjliggör för jägare att sälja vildsvinskött direkt till privatpersoner.

Med nya regler och den nya tjänsten vildsvinsjägarregistret är förhoppningarna att mer vildsvinskött ska nå konsumenter. Foto: Mostphotos

Det var den 7 oktober som Livsmedelsverket beslutade om nya regler gällande att sälja och köpa vildsvinskött. Detta för att göra det enklare och möjliggöra för fler försäljningsvägar. Reglerna gäller även om man som jägare vill ge bort vildsvinskött.

Som jägare behöver du registrera dig i vildsvinsjägarregistret, vilket görs genom Länsstyrelsens e-tjänst. Varje jägare får då en unik kod, som ska kunna användas för att säkerställa köttets spårbarhet. Därutöver finns även krav på utbildning. Dels en viltundersökarutbildning, dels en särskild utbildning om hur vildsvinskött ska hanteras. Detta för att få kunskap om mikrobiologiska faror, hygienisk slakt, provtagning och köttets spårbarhet. Utbildningen kan utföras hos en utbildningsanordnare som godkänts av Livsmedelsverket.

Köttet ska även analyseras för trikiner, och i vissa delar av Sverige även utifrån gränsvärdet för cesium. Länsstyrelsen kommer även att genomföra kontroller av jägares försäljning av vildsvin och vildsvinskött till privatpersoner.

Satsningen är en del av Vildsvinspaketet, där flera myndigheter tillsammans har som uppdrag att mer se till att mer vildsvinskött tas tillvara i Sverige.

– Mer vildsvinskött på bordet är ett mål som förenar de som vill minska skador orsakade av vildsvin och de som vill ta vara på vildsvin som en inhemsk livsmedelsresurs. En vässad vildsvinskedja bidrar till tillväxt och stärker vår beredskap, säger Ulf Larsson, projektledare för länsstyrelsernas uppdrag i vildsvinspaketet, i ett pressmeddelande.

För att få sälja direkt till konsument behöver du som jägare uppfylla ett antal krav. Dessa är:

  • Jägaren ska vara registrerad i vildsvinjägarregistret i det län där hen är folkbokförd
     
  • Jägaren har gått en viltundersökarutbildning och en kompletterande vildsvinsutbildning
     
  • Jägarens årliga försäljning är maximalt tio oavhudade vildsvin och kött från tio vildsvin
     
  • Jägaren har analyserat köttet så att det inte innehåller trikiner. Kött från vissa delar av landet ska även analyseras utifrån gränsvärdet för cesium.

Du hittar vildsvinsjägarregistret här.

Källa: Länsstyrelsen

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 05 november 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste