Salmonellautbrott kopplas till ägg från Ukraina

Enligt Livsmedelsverket tros ägg från Ukraina ligga bakom flera salmonellautbrott i Sverige.

Rätter med råa ägg kan enligt Livsmedelsverket vara en möjlig smittkälla vid matförgiftningsutbrott på restaurang. Råa ägg från andra länder än Sverige, Norge, Finland och Danmark bör inte användas in exempelvis hemgjord glass, majonnäs, tiramisu eller bearnaisesås, råder myndigheten. Foto: Isabella Odmark

Hittills har ett åttiotal personer blivit sjuka av salmonella där smittan kopplats till ägg från Ukraina. Detta då de ätit ägg som varit löskokta, icke upphettade eller icke tillräckligt upphettade i bland annat majonnäs, bearnaisesås, skagenröra, aioli och pasta carbonara. Det senaste utbrottet är på en restaurang i Stockholm, där man serverat bearnaisesås tillagad med ukrainska ägg. Det skriver Livsmedelsverket.

Enligt Livsmedelsverket har importen av konsumtionsägg från Ukraina ökat under de senaste åren. Äggen har sålts till restauranger via grossister samt till privatpersoner via butiker som inte hör till de större handelskedjorna.

Trots att prover av ägg från Ukraina har tagits vid ett flertal tillfällen, har salmonella inte kunnat påvisats i något prov. Enligt myndigheten är det dock svårt att hitta salmonella i ägg, då bakterien vanligtvis är ojämnt fördelad bland ägg från ett och samma parti. På grund av att salmonella inte har påvisats har inga återkallanden gjorts.

Livsmedelsverkets rekommendation är att inte äta råa ägg från andra länder än Sverige, Norge, Finland och Danmark då det finns större risk för att ägg från länder utanför Norden innehåller salmonella.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 11 november 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste