Stor skörd på Kiviks Musteri

Små mängder regn bra fördelat under året bidrog till att äppleskörden på Kiviks Musteri blev bättre än på många år.

Det blev en bättre äppleskörd än på många år hos Kiviks Musteri. Foto: Isabella Odmark

På Kiviks Musteri kan man nu konstatera att årets skörd blev god. Detta menar man är tack vare att nederbörden, till skillnad från året innan, varit bättre fördelad med små mängder regn åt gången. Även vädret under skördeperioden har varit gynnsam.

– Det är otroligt glädjande att vi har så stort utbud av svenska äpplen i år. Nu ska vi bara få fler konsumenter att förstå vikten av att välja svenska äpplen och svensk must och cider, säger Carl Levinsson, femte generationens ägare och must- och cidermakare, i ett pressmeddelande.

Dock påverkades delar av skörden av sena frost- och hagelperioder under våren och sommaren, då äpplena redan börjat växa. Detta påverkar äpplenas utseende och storlek, men kan i värsta fall göra så att skörden går förlorad, vilket gör att äpplena inte kvalificerar sig som konsumtionsäpplen till butikerna. Därför blev det i år mer äpplen till must och cider.

– Hos oss är det insidan som räknas. Vi pressar äpplena och använder hela äpplet, oavsett utseende eller storlek, säger Carl Levinsson.

Nu inväntar man på Kiviks Musteri kallare väder, då träden behöver sin vila och att energin som finns lagrad i rötterna ska sparas till blomningstid. Anlagen för knopparna finns redan på träden, och därför jobbar man nu med att stärka träden inför kommande säsong. Det gör man genom att tillföra näringsämnen såsom bor, zink och kväve.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 12 november 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste