”Världen behöver det här”

Något som var nytt på årets mässa, och som man enligt arrangören inte fick missa, var Innovationsarenan. Här hade Elmia tillsammans med Agtech Sweden samlat 22 aktörer som visade upp sina satsningar. 

 

En av de nya satsningarna på årets Elmia var Innovationsarenan, där man visade upp en blandning av lantbruksteknik inom såväl djurhållning som växtodling. Foto: Isabella Odmark


Det var efter en lyckad satsning i den svenska paviljongen på Agritechnica som Agtech Sweden blev ombedda att arrangera en innovationsarena på Elmia. 

– Bakgrunden till det här, det är att världen behöver det här. Promotion av innovation för att säkra lönsamhet och utveckling inom lantbruket, och att säkra matproduktionen, säger Per Fankelius, Agtech Sweden.  

Karolina Muhrman och Per Frankelius från Agtech Sweden visade runt inne på Innovationsarenan.                           

Försökt få spridning

Tillsammans med Karolina Muhrman, Agtech Sweden, har Per valt ut företagen - en del nya agtech-företag och andra mer välkända.

– Det som är gemensamt är att alla ska ha något som är konceptuellt nytt. Vi valde ut företag och det blev 22 innovationer. Vi har försökt få en spridning, så det är både inom växtodling, djur och energi, berättar Karolina. 

– De flesta aktörerna är svenska men vi har även danska, norska och italienska. Bakom vissa av innovationerna står det flera aktörer, tillägger Per. 

Och variationen var stor. Det fanns allt från fiskodling, förädling av såväl biogödsel som stallgödsel. Lösningar som ska minska användningen av växtskyddsmedel och se till så det hamnar där det behövs på fältet och gårdsbaserad proteinproduktion till en batteridriven och autonom jordbruksmaskin för tunga dragarbeten. 

– Det har varit jättemycket folk här hela tiden, så det känns som att det är ett stort intresse, säger Karolina.

I kommande Jordbruksaktuellt kommer ni kunna läsa mer om några av innovationerna som visades upp på mässan. 

 

Några satsningar som visades i Innovationsarenan

 

New Holland tillsammans med Bennamann visade upp sina patenterade dubbelmenbranstak till befintliga gödselbrunnar, vilket gör att de kan fungera som lågintensiva rötkammare. Den lättflyktiga metangasen tas tillvara och kan uppgraderas till både el och fordonsgas. Man berättade även om biogastraktorn New Holland T6. 180 MP.

 

Tegbot AB visade upp deras lösning där man med hjälp av AI-baserad insektsanalys kan uppmärksamma morotsodlare i realtid om angrepp av morotsfluga. Detta gör att morotsodlarna snabbare kan agera vid ett angrepp, samt att man kan hoppa över att spruta om det inte finns några morotsflugor.

 

Behöver du ett extra ben att stå på i ditt företag och har en lada som står tom? Då kanske fiskodling vore något att satsa på. Saga Aqua visade upp sitt modulsystem för vattenrening i recirkulerande akvatiska system (RAS). Enligt företaget kan man producera cirka tio ton fisk per år, och det kan vara vilken fisk som helst. Det pågår även ett projekt med Linköpingsuniversitet där man med hjälp av AI försöker optimera energibehovet.

 

Hos Traktorarvid spanar vi in deras batteridrivna, autonoma jordbruksmaskin Drever 120, som utvecklas för att klara tunga dragarbeten. Det är prototyp nummer två, som ska testas under nästa år. Enligt företaget är det flera fördelar med deras dragare, bland annat att den är lättare än ett vanligt ekipage vilket minskar risken för markpackning, man slipper fossila bränslen och den kan jobba i stort sett dygnet runt under en längre period. Under mässan har man kopplat en tre meters kultivator från Väderstad bakom, vilket man menar är lagom för dragaren.

 

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 10 november 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste