”Det är en jättefin utmärkelse”
Under Hushållnings-sällskapets årliga HIR-konferens utsågs växtodlingsrådgivaren Filippa Jolemark till Årets Rookie 2024. Detta för sina prestationer och förmåga att snabbt göra ett starkt avtryck i organisationen.
Hur känns det att bli Årets Rookie?
– Det är jätteroligt. Man känner sig uppskattad. Det är väldigt roligt att de har en utmärkelse för oss som är nya på Hushållningssällskapet, och som bara har jobbat ett litet tag inom organisationen. Så det känns jättekul att jag fick den!
Började med sommarjobb
Filippa började jobba på Hushållningssällskapet Västra
första gången sommaren 2022, då som sommarjobbare i fältförsöken.
– Det var så jag halkade in. Jag var nyfiken på hur försöken gick till och kontaktade därmed Hushållningssällskapet Västra, säger Filippa och fortsätter:
– Hushållningssällskapet är en stor och bred arbetsplats, med många inriktningar inom den gröna näringen. Jag tyckte att personalen var väldigt omhändertagande, och att det var en rolig arbetsplats.
Därefter hade Filippa ett år kvar på Lantmästarutbildningen i Skåne, men höll kontakten med arbetsgivaren på Hushållningssällskapet och ett halvår innan studierna var färdiga var jobbet som växtodlingsrådgivare klart.
– Jag började direkt efter att jag var klar med studierna. Det var väldigt skönt att veta sista halvåret vart man skulle.
Testade sig fram
Filippa är uppväxt på en spannmålsgård utanför Lidköping och gick gymnasiet på Uddetorp i Skara.
– Efter Uddetorp har jag jobbat en del med grisar, varvat med vårt eget lantbruk och spannmålsmottagningar. Sen har jag även testat på andra branscher för att hitta vad jag ville satsa på. Jag har bott en del utomlands där jag jobbat på lite olika lantbruk, främst i Nya Zeeland men även i Kanada. Så det har varit rätt spritt innan jag visste vad jag ville fortsätta att studera till.
Det var på Uddetorp som Filippa blev introducerad för möjligheten att läsa vidare till lantmästare.
– Jag hade hört bra om campuset på Alnarp och det är en väldigt bred utbildning, vilket ger många möjligheter när studietiden är över.
Fick du med dig det du behöver som rådgivare från utbildningen?
– Det tycker jag verkligen att jag fick. Lantmästarutbildningen är som sagt bred, vilket ger oss många valmöjligheter för vad vi vill fylla vår utbildning med. De kurser som vi hade inom växtodling tyckte jag var väldigt bra, så jag tycker absolut att man fått sig en bra grund att stå på.
Bygga ett förtroende
I juni 2023 började Filippa som växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet Västra, och det var i oktober i år som hon utsågs till Årets Rookie.
Vad skulle du säga är dina framgångsfaktorer som rådgivare?
– Jag vågar ta mig an nya utmaningar, vilket medfört att jag varit öppen för att ställa upp och hjälpa till på olika håll inom organisationen.
När det kommer till kontakten med kunder, menar hon att förtroendet är det viktigaste.
– Det handlar om att bygga upp ett förtroende mellan dig och kunden. Att förstå sig på kunden och kundens lantbruk, och att man genuint bryr sig.
Nya frågeställningar
Det bästa med jobbet som rådgivare tycker hon är kontakten med kunderna och variationen inom arbetet.
– Det finns många utmaningar, nu har jag varit här i cirka ett och ett halvt år men man känner sig fortfarande grön inom vissa områden. Det är det som är kul också, att det ständigt kommer nya frågeställningar att ta sig an. En viktig del i detta är kommunikationen oss kollegor emellan, jag ringer ofta till mina kollegor för att bolla idéer och lösningar. Mina kollegor och vår gemenskap är en jätteviktig pusselbit för mig inom organisationen.
– Sen håller jag även på med markkartering. Att ha den variationen inom mitt yrke tycker jag är väldigt kul. Markkartering har blivit något jag verkligen brinner för.
Har du något tips till andra studenter som har målet att jobba som rådgivare efter examen?
– Ja men kanske att våga ta för sig, och våga ge sig på sådant som känns lite jobbigt i början. Var inte för hård mot dig själv och ge dig själv tiden att fylla dina nya skor. Många studenter har aldrig haft denna typ av yrkesroll innan vilket gör att det tar lite längre tid att känna sig bekväm i den. Jag har blivit väldigt bra bemött av både kollegor och kunder.
Under konferensen delades även utmärkelsen Årets seniorrådgivare 2024 ut, och vinnarna blev dessa tre:
Sara Bergström Nilsson, miljö- och biogasrådgivare, Halland
Mattias Hammarstedt, växtodlings- och EU-rådgivare, Skåne
Filip Brånstrand, ekonomi- och företagsrådgivare, Jönköping
Motivering:
”Inget uppdrag är främmande för Filippa. Med stark framåtanda och naturligt driv tar hon individuell rådgivning, fältvandringar och SAM-uppdrag vidare på ett exemplariskt sätt inom växtodlingsrådgivningen. Hon växlar rådgivarrollen med uppdrag på försöksgården Logården och är inte främmande för att ta på sig laboratorierocken. Med sin energi och sitt engagemang inom hela organisationen bidrar hon till samarbeten med korta kommunikationsvägar på ett föredömligt sätt.”