Stabilare spannmåls­marknad med osäker framtid

Valet i USA ger en osäker marknad under inledningen av nästa år - vad kommer den tillträdande presidenten att tillämpa för handelspolitik? I EU är marknaden relativt lugn för tillfället med sänkta prognoser för EU och Ryssland.

Sämre skördeutfall i EU och Ryssland än förväntat ger sänka produktionsprognoser för veteproduktionen på norra halvklotet. Foto: Mostphotos

 

I sin senaste marknadsrapport konstaterar BM Agri att det är en relativt stabil marknad för spannmål i Europa. Vetepriserna hålls stabila av att produktionen i EU och Ryssland är lägre än föregående år. Lägre skörd och exportrestriktioner förväntas sänka den ryska exporten något från rekorden de senaste åren. Även exporten från EU förväntas minska.

Den globala produktionen av vete är lägre än den totala efterfrågan, och lagernivåerna har sjunkit med 8 miljoner ton från förra året.

Sänkt prognos för EU

EU-kommissionen sänkte sin prognos för skörd av vete i EU till 112,6 miljoner ton, en sänkning med ytterligare 2 miljoner. Det betyder att veteskörden i EU ligger 10 procent under fjolårets skörd. Kommissionen sänkte också sin exportprognos för vete med ytterligare 1 miljon ton till 25 miljoner ton, vilket är 10 miljoner ton lägre än förra året.

Sämre skördeutfall i EU och Ryssland än förväntat ger sänka produktionsprognoser för veteproduktionen på norra halvklotet. Foto: Mostphotos

Avvaktande marknad

Kornmarknaden, särskilt för maltkorn, har varit stilla­stående med få genomförda affärer, eftersom gapet mellan köparnas och säljarnas förväntningar fortfarande är stort.

För havre varierar priserna beroende på kvalitet. Handeln har gått stabilt för havre, men större prishöjningar är inte förväntade inom den närmsta tiden.

USA-val skapar osäkerhet

Den framtida utvecklingen av spannmålspriserna på den globala marknaden är nu något osäkra utifrån påverkan av politiska förändringar i USA och vilka handelspolicies som kommer att gälla. Kina är fortfarande en stor köpare av amerikansk spannmål, men inte lika beroende av USA nu som förra gången Trump var president.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 21 november 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste