LRF: Äganderätten måste prioriteras i grundlagsutredningen
Grundlagskommitténs arbete med att förändra regeringsformen så att äganderätten för skogsägare kan stärkas är inne i slutfasen. LRF uppmanar nu S och M att gemensamt se till att frågan om stärkt egendomsskydd prioriteras.
Om knappt två månader, senast den 7 januari 2025, ska grundlagskommittén lämna in sina förslag till grundlagsändringar. Lantbrukarnas Riksförbund skriver att kommittén verkar ha prioriterat ned frågan om ett stärkt egendomsskydd för skogsägare.
LRF vill därför att Socialdemokraterna och Moderaterna tar ett gemensamt ansvar och ser till att grundlagskommittén verkligen genomför sitt regeringsuppdrag, nämligen att förtydliga vilka förutsättningar som krävs för att inskränkningar i äganderätten får ske av miljöskäl.
LRF skriver: ”För när staten förbjuder skogsägare att använda sin skog ska staten, enligt grundlagens intentioner, kompenseras ekonomiskt på ett rättvist sätt. Så är det inte idag och det får större konsekvenser än bara drabbade skogsägare. Svårare att nå klimatmålen och mindre skatteintäkter till välfärden, för att nämna några. Detta kan grundlagskommittén åtgärda med en enkel justering i nuvarande grundlag. Ett uppdrag som de har fått från regeringen.”
Behövs tydliga riktlinjer
Palle Borgström, LRF:s ordförande, var i en debattartikel i Dagens industri (30/10 2024) tydlig med att Sveriges skogsägare måste känna sig trygga med att få ersättning för mark som staten beslutar inte får brukas och anser att det är tydligt att grundlagen måste ändras.
Borgström och LRF kräver att grundlagsutredningen formulerar nya tydliga riktlinjer som gör att när staten stoppar ”vanliga människor” från att använda sin egendom, ska det göras på ett rimligt och rättvist sätt – och att ersättning ska utgå.
Fakta: Om grundlagskommittén
• Tillsattes i juni 2023.
• Består av representanter från samtliga riksdagspartier och leds av justitierådet i Högsta förvaltningsdomstolen.
• Kommittén utreder om följande nya grundläggande fri- och rättigheter bör läggas till i regeringsformen: Rätt till abort, rätt till domstolsprövning och ett generellt skydd mot diskriminering.
• Kommittén utreder även vilka generella förutsättningar som bör gälla för att en inskränkning i näringsfriheten och egendomsskyddet ska vara godtagbar.
• Uppdraget ska redovisas senast den 7 januari 2025.