Sveriges första storskaliga agrivoltaiska park invigd

Den 19 september invigdes Sveriges första storskaliga agrivoltaiska park i Hova utanför Mariestad. Projektet är ett samarbete mellan Svea Solar och Ekoväx.  

 

Solpanelerna i Hova täcker 20 procent av den 13 hektar stora åkern och ska producera 8 GWh per år. De är strategiskt placerade så att maskiner kan arbeta mellan raderna, vilket gör det möjligt att odla grödor som raps, vete och vall på 80 procent av marken. Svea Solar menar att detta är en försiktig uppskattning och att det i framtiden kan vara möjligt att använda uppemot 90 procent av marken för odling. Foto: Ausrine Öhrström

 

Samtidigt som den 13 hektar stora solparken förväntas producera 8 GWh årligen, kommer Ekoväx att odla raps, vete och vall mellan solpanelerna, och elen från parken kommer att säljas genom ett avtal till Ljusgårdas inomhusodling av sallad. Solparken är dessutom del av forskningsprojektet SOLVE som undersöker hur solenergi och livsmedelsproduktion kan samexistera. Under invigningen fick Jordbruksaktuellt chansen att prata med Emil Olsson, grundare och vd för Ekoväx, samt Erik Martinson, grundare och innovationschef på Svea Solar, om projektet och dess potential. 

 

Här invigs Sveriges första storskaliga agrivoltaiska park med att de första frön sås i marken. Från vänster: Andreas Wilhelmsson, medgrundare och vd Ljusgårda, Rickard Nordin, Centerpartiets talesperson i energifrågor, Emil Olsson, vd för Ekoväx, Erik Martinson, innovationschef på Svea Solar och Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok. 

 

Muharrem Demirok, Centerpartiets partiledare, höll invigningstalet. I en intervju med Jordbruksaktuellt förklarade han att partiet prioriterar att förenkla lantbrukets regelverk, något som enligt honom är avgörande för att stärka både näringen och Sveriges beredskap. Målet är att minska byråkratin och ge lantbrukare bättre förutsättningar att driva sina företag.
– Någonstans måste man bestämma sig. Vill man att svenskt lantbruk ska finnas kvar, då måste vi skapa fler förutsättningar för inkomster till lantbruket, säger han.

 

Ljusgårda

Ljusgårda arbetar med vertikalodling och hållbar teknik. Företaget skapar AI-optimerade system för inomhusodling, vilket möjliggör produktion av grödor året runt med låg vattenanvändning. Genom varumärket Supernormal Greens levereras salladsprodukter till över 500 butiker i Sverige. 

Källa: Svea Solar

 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 22 november 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste