”Vår arrendeersättning här är inte så hög, men det är ändå cirka 50 procent mer lönsamt än att bara odla.”
Sveriges första storskaliga agrivoltaiska park har invigts i Hova utanför Mariestad. Emil Olsson berättar mer om projektet som är ett samarbete mellan Ekoväx och Svea Solar.
Vad motiverar Ekoväx att delta i projektet?
– Det är väl att det är innovation bakom det och att vi har jobbat med Svea Solar sen 2017. Vi har redan 2000 solpaneler på taket till vår pelletsfabrik, och då blev det en diskussion om vi skulle bygga på vår mark, säger Emil Olsson.
Vad är dina tankar om projektet hittills?
– Jag är fortfarande ödmjuk, eftersom jag inte har odlat mellan raderna än. Men efter att ha testat lite känns det rimligt. Visst, jag kommer nog få lägre skörd eftersom jag odlar på 20 procent mindre yta, men det finns också fördelar. Till exempel kan regnvatten kanske räcka bättre till grödan eftersom panelerna minskar avdunstningen och kan leda vatten till rätt platser.
Hur motiverar du att använda jordbruksmark till detta ändamål, i stället för mindre bördig mark eller taklösningar?
– Taklösningar är bäst, men mindre odlingsbar mark beror på situationen. Betesmarker går bort på grund av biologisk mångfald, de är vackra och viktiga. Skogsmark, absolut, men just här ligger vi nära en station och därför blev det den här platsen. Hade vi inte valt det här hade vi fått göra det på en annan plats på gården.
Hur lönsamt är detta för markägare?
– Vår arrendeersättning här är inte så hög, men det är ändå cirka 50 procent mer lönsamt än att bara odla. Det är ett luddigt svar, men det beror också på skördenivån vi får här och hur mycket extra arbete det innebär.
Hur mycket av din mark har du avvarat för detta projekt?
– Det här är mindre än en procent av min mark. Jag har totalt 1950 hektar åkermark, så detta är bara en liten andel. Jag skulle nog kunna tänka mig att avvara upp till 10–20 procent för agrivoltaics, men inte mer än så.
Har du mött någon kritik från dina grannar eller anställda?
– Från anställda var det inte mer än ”vi kör inte där”, skrattar Emil. Men grannarna var emot det eftersom de trodde att de bara skulle se solpaneler. Vi åkte dit och tänkte: ”Ni ser inte ens åkern.” Men visst, de tyckte det var jobbigt. Det var också en granne här uppe som skulle få en annan utsikt, så det påverkar absolut. Men jag har en så liten andel. Hade vi gått all in och tagit alla hektar bortom här i fyra kilometer, hade det inte varit möjligt.
Hur har samarbetet med Svea Solar gått?
– Det har varit bra, men det har varit en utmaning. Marken är nyligen dränerad, så jag har varit noga med att skydda slangar och stammar. Jag ville också att panelerna skulle placeras exakt enligt GPS-linjer för tröskan, och det har krävt lite justeringar här och där.
Tror du att konceptet med agrivoltaics kommer att spridas?
– Ja, speciellt om man kan kombinera det med betande djur. Du tappar ingen skörd i vallen om du kan skörda under panelerna, och djuren sköter den del av skörden själva.
Ekoväx
Ekoväx, grundat 2008, är en gödselproducent och partner för Sveriges ekologiska lantbrukare. Med över 20 gödselprodukter på marknaden och ett eget utsäde arbetar företaget för att stödja ekologiskt jordbruk och hållbar utveckling.