”Det finns utmaningar i branschen, men många är samtidigt väldigt positiva och vill framåt”
I mitten på förra veckan arrangerades årets Köttriksdag i Sundsvall. Ett välbesökt event som enligt Sveriges Nötköttsproducenters, SNP, ordförande Henrik Lander bjöd på god stämning och framtidstro.
Köttriksdagen inleddes på onsdagen med studiebesök på Nysäters Lantbruk, under torsdagen låg största fokus på SNP:s stämma och under fredagen fanns det flera olika föreläsningar att ta del av. Torsdagskvällen avslutades med festligheter där bland annat utmärkelsen Årets Nötköttsföretagare utsågs.
– Det var en bra köttriksdag. Det var mycket folk, trots att vi tappade några som inte kunde ta sig dit på grund av snöovädret. Men anmälningsläget var det näst högsta någonsin, så det var superkul eftersom vi la det lite längre norr ut och då brukar det vara lite tuffare att få dit folk. Men det kan vi inte säga i år, så det är vi jättenöjda med. Det var 330 anmälda men sen vågar jag inte svara på hur många vi blev, men det var jätteroligt, säger ordförande Henrik Lander.
Temat för året var Bygg och investera för framtiden.
– Det lyftes bland annat rena byggexempel, där bland annat Bengt i vår styrelse berättade om sitt bygge. Vi hade även med en fysioterapeut som pratade om att bygga sig själv och sin egen kropp. Sen pratade vi även försäkring och finansiering, och sådant som man måste tänka på när man bygger. Jag tycker att de lokala klubbarna hade fått ihop ett väldigt bra och varierat program. Därutöver fick vi besök av både landsbygdsminister Peter Kullgren och LRFs ordförande Palle Borgström.
Mycoplasma i fokus
SNP hade även sin stämma under Köttriksdagen. Det hade kommit in fem motioner, varav den som diskuterades mest handlade om Mycoplasma.
– Det är en svår fråga hur man ska hantera den framåt, så vi vände och vred lite på den. Hur vi ska kunna begränsa spridning och hur vi ska jobba med frågan framåt.
Vad landade ni i?
– Man ville att SNP skulle ta ett helhetsgrepp i frågan, och det gör vi delvis. Vi tar hjälp av avelsföreningarna, som har dragit i gång ett arbete kring det. Magnus som är ordförande i Herefordföreningen håller ihop det arbetet, och han är även adjungerad i vår styrelse, säger Henrik och fortsätter:
– Men sen finns det många funderingar, bland annat hur man ska minska smittspridningen. Där gäller det att hitta en modell framåt som fungerar för alla. Det handlar om både avelsvärden och hela ekonomiska risker för vissa gårdar, samtidigt som det är jätteviktigt att vi begränsar smittspridning. Den blev det lite diskussion om.
Du blev omvald som ordförande, hur känns det?
– Det känns bra! Det är roligt att få förtroendet och det finns många frågor att ta tag i. Det är först nu efter några år som ordförande som man kommit in i rollen, hittat vilka man ska samarbeta med och byggt ett kontaktnät. Så jag hoppas och tror att jag ska kunna göra ett gott jobb för medlemmarna kommande år.
Det blev ett nytt namn i styrelsen, Filippa Krantz. Vad kan du berätta om henne?
– Filippa har dikoproduktion i södra Östergötland men driver också en redovisningsbyrå med fokus på djurgårdar. Så det är en spännande kompetens som vi får in.
Något Henrik tagit med sig från Köttriksdagen är den goda stämningen.
– Det finns utmaningar i branschen absolut, men många är samtidigt väldigt positiva och vill framåt. Det är fortfarande väldigt bra efterfrågan på svenskt kött. De skriker efter svenskt nötkött i handeln. Sen finns det alltid utmaningar, men det finns även bra delar som vi ska ta med oss i arbetet framåt.
Minskad dikoproduktion
Men en utmaning som man jobbar med är den minskade dikoproduktionen.
– Dikorna har tidigare ökat lite varje år, men förra året fick vi ett litet hack i kurvan och i år har vi fått ett rejält minus. I år hade kalvarna till sista augusti minskat med 18 000, vilket är fem procent av hela kalvproduktionen.
Dålig lönsamhet samt ett dåligt foder- och ströår 2023 tror Henrik är några av orsakerna till minskningen. Han menar också att det är en ålderstigen kår, och att många kanske inte investerat i sina stallar vilket försvårar för att få någon att ta över, är andra omständigheter som kan ha bidragit.
– Ska man både köpa gården och ta hela investeringen för att bygga om så blir det svårt, då kanske gården i stället arrenderas ut eller säljs till någon som inte bedriver djurproduktion. Där är investeringsstödet så himla viktigt.
Vända trenden
För att försöka vända trenden skickade SNP med landsbygdsministern en lista med fyra åtgärder, som man vill att regeringen ska ta tag i.
– Det första är vallstödet, som jag vet att de jobbar med nu.
Den andra punkten är djurvälfärdsersättning till dikor.
– Både suggor, tackor och mjölkkor har djurvälfärdsersättning men man har aldrig inför det för dikorna. Vilket vi har försökt driva i flera CAP-omgångar, och nu när vi ser att dikorna minskar så är det extra viktigt.
Man vill även se förändringar i investeringsstödet.
– Som det är utformat idag, med det poängsystem finns, så kan man säga att man diskvalificerar alla som inte ordentligt lever på sitt företag. Vi har väldigt många dikoproducenter, men också ungnötsproducenter, som har det som halvtids- eller deltidsjobb. De klarar aldrig de här poängkraven. Så de kan inte växa eller göra en investering med hjälp av investeringsstödet, och vi tror snarare att det är de gårdar som skulle behöva ett stöd för att våga gå från deltid till heltid till exempel.
Sista punkten handlade om digitalisering.
– Där en del är att vi ska få använda de här digitala stängslen som finns i många andra ställen i världen.
Arbete under 2025
Just den minskade dikoproduktionen är något man också kommer lägga fokus på från SNP:s håll under kommande år.
– Redan i början på hösten slog vi fast att 2025 kommer handla mycket om bygg och framtidstro, och då mycket kopplat till dikon. Så det kommer vi satsa extra på. Det var därför vi var extra tydliga med ministern och lyfte dessa fyra punkter. Vi har även delat ut pengar till ett projekt som vi har tillsammans med Gård & Djurhälsan som heter Bästa dikalven. Så det blir fokus på dikor och dikalvar.
Nästa Köttriksdag kommer gå av stapeln i Uddevalla, den 29–31 november 2025.