De forskar kring solbrukets effekter

European Energy är energiföretaget som också forskar på effekterna av att bygga solceller på åkermark.

 

European Energy är verksamma i flera länder runtom i Europa. De anlägger bland annat solceller på åkermark. Och för att fler ska vilja satsa på just dem deltar de i flera forskningsprojekt, för att kunna visa vilka effekter som solpanelerna har på både grödor och mikrolivet. Foto: European Energy


För det internationella företaget European Energy handlar det inte bara om att anlägga solparker. Man deltar även i flera forskningsprojekt tillsammans med bland andra Hushållnigngssällskapet Halland, RISE och universiteten i Århus och Köpenhamn för att ta reda på hur solparkerna påverkar skörden och den biologiska mångfalden.

I andra länder, exempelvis Frankrike och Italien, är det enligt Mattias Pontén, projektutvecklare (project developer) på European Energy, till skillnad från hur det är i Sverige, krav på att man måste kunna redovisa solcellernas påverkan. Och därför är det viktigt för företaget att kunna visa lantbrukarna och andra aktörer som ska ta ställning till om de får bygga eller inte, vilken inverkan solcellerna faktiskt har.

– Någon behöver ju forska på vad som händer när man odlar under paneler, eller i skuggan av dem. Ingen kan säga svaret, därför är vi med och deltar i och stöttar många forskningsprojekt för att ta reda på det, säger Mattias.

Han konstaterar att dem själva kan teknik och producera energi, men att man behöver ta in hjälp utifrån för att ta fram kunskap om hur odlingen påverkas. Bland annat har man inom forskningsprojekten testat att göra två identiska referensodlingar. En med solceller och en utan för att analysera skillnaderna. Men man har också testat att dela in ytan mellan solceller i olika sektioner.

– Så i stället för att vi skördar hela bredden, så skördar vi två meter och sedan hämtar vi data både från de områdena med mer skugga och de med mindre skugga.

På European Energy har man flera forskningsprojekt på gång och ännu fler inplanerade:
– Nu ska vi även forska på ett projekt som handlar om att ta vara på regnvatten och sedan distribuera ut det när det behövs. Men vi forskar även på automatisering inom jordbruket och robotar, säger Mattias Pontén, projektutvecklare (project developer) på European Energy.Foto: Madeleine Rapp

Vill ha in pollinerare

Företaget analyserar även hur solcellerna kan kombineras med biologisk mångfald. Bland annat har man lämnat remsor kvar inunder solcellerna för pollinerare och testat olika kombinationer av grödor i mitten.

– Vi kan i princip skörda hela vägen fram, men här har vi sparat en meter till pollinerare, säger Mattias och visar ett exempel på hur det kan se ut.

Enligt Mattias så anser företaget själva att kombinationen solbruk och jordbruk är en win-win för både dem och markägaren. Jordbrukaren får både skörden och markarrendet, samtidigt som bygden får lokal elproduktion. Dessutom anser han att det är bättre för världen om man gör mer på samma land­yta. Men samtidigt förstår han att med fakta bakom sig kommer det vara lättare att påverka andra, och göra justeringar för att utveckla konceptet på sikt.

– Huvudgrejen för oss är ju att vi vill få tillstånd att anlägga solparker. Men sen tycker vi självklart det är bra om markägaren kan få både el och skörd.

Bilden visar hur företaget testar att odla olika grödor mellan solpanelerna för att se hur de påverkas. Samma grödor odlas på en referensyta utan solpaneler för att man ska kunna jämföra resultatet. Foto: European Energy

Preliminära resultat

Studierna som man är med och initierar har enligt Mattias, hittils visat, att skörden av vissa grödor gått riktigt bra i solparkerna och legat på samma nivå som referensytan utan solpark. Man har även sett att solpanelerna kan bidra till att bevara markfukten, minska vind och sänka temperaturen. De slutgiltiga resultaten av dessa studier kommer publiceras framöver.

Engagerar sig i bygden

För att bli ett ännu mer attraktivt alternativ marknadsför sig European Energy som att de genom sina solparksanläggningar engagerar sig i både mark­ägaren och själva i bygden. Mattias menar att det görs på flera sätt. Exempelvis använder företaget lokala entreprenörer när de bygger sina anläggningar. Och i exempelvis Skråmåla i Tingsryd kommun, där man håller på att anlägga en storskalig hybridpark med sol- och vindkraft, har man även kommit överens med kommunen om en årlig bygdepeng som ska främja den lokala utvecklingen.

Och enligt Mattias är man villiga att stötta lokal utveckling även på andra sätt när man ändå etablerar en anläggning. Exempelvis kan man anlägga gång- och cykelleder, bygga vindskydd och parkeringsplatser eller anlägga våtmarker när man ändå är på plats.

 

European Energy

Företaget European Energy arbetar med att utveckla, bygga och driva solparker i Sverige och andra länder. Företaget arbetar även med vindkraft och i Danmark anlägger man just nu en PtX-anläggning (Power-to-X) som kan omvandla elektricitet från sol- och vindkraft till andra former av energi, exempelvis e-metanol som kan användas som bränsle i bilar, lastfartyg eller flygplan. 

Hybridparken i Skåramåla är en redan färdigbyggd vindpark som ska kompletteras med en solpark 2024. Totalt kommer anläggningen producera 127 GWh grön el per år (motsvarande 25 000 villors årsförbrukning av el).

 

Två av forskningsprojekten som European Energy deltar i

 

 

 

 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 29 november 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste