Endast 5 procent av jordbruksmarken går att bevattna
Enligt en undersökning om från Jordbruksmarken finns det begränsningar i hur mycket som skulle kunna bevattnas med den utrustning och den vattentillgången vi har idag.
Möjligheten att bevattna jordbruksmark är en viktig komponent i jordbruket, framför allt vid odling av en del grödor. Enligt en ny rapport från Jordbruksverket har tillgången på bevattningsutrustning och jordbrukarnas möjlighet till bevattning varit relativt konstant, fast med en svagt nedåtgående trend de senaste 20 åren. Och myndigheten bedömer att cirka 5 procent av jordbruksmarken i Sverige skulle kunna bevattnas med dagens utrustning och den vattentillgången som jordbruksföretagen har tillgång till idag. Kapaciteten motsvarar cirka 146 000 hektar. Enligt Jordbruksverket begränsas kapaciteten av att jordbrukarna själva inte har tillgång till bevattningsutrustning.
Under 2023 bevattnades knappt 3 procent av åkermarken och då mestadels i Götaland.
De grödor som bevattnades mest under 2023 var jordgubbar, frukt- och bär, grönsaker och potatis. Och totalt bevattnades mellan 36 och 56 procent av arealen för dessa grödor.
Geografiska variationer
Det mesta av vattnet tas från ytvatten i sjöar eller dammar. Men det finns stora variationer mellan regioner och exempelvis i de södra delarna av Götaland, där det är betydligt vanligare att ta vatten från grundvattnet än i övriga delar av landet.
Cirka 40 procent av åkermarken är systemtäckdikad, vilket innebär att man lagt ner rör för att leda bort överskottsvatten. Enligt en bedömning som jordbrukarna själva gjort gällande hur mycket av deras mark som är tillfredställande dränerad så blir resultatet 61 procent med ganska små variationer. Vilket betyder att deras uppskattning är att 39 procent av åkermarken inte är tillfredsställande dränerad. Det kan jämföras med senaste mätningen från 2016 då 77 procent upplevde att deras mark var tillfredställande dränerad.
Möjligheten har utökats
Enligt Jordbruksverket har möjligheten att bevattna utökats på olika sätt och i olika omfattning. Det har skett i samband med de Strukturundersökningar som görs utifrån EU-direktiv med vissa års mellanrum. Men betydelsen av att kunna bevattna ökar också i takt med de vädervariationer som varit under de senaste åren.