Vi går alltid på EFSA:S linje
Rebecca Wärnbring, foderhandläggare Jordbruksverket tror inte man behöver vara orolig för Bovaer som fodertillskott.
– Vi har ju fått ganska många frågor, främst från allmänheten. Bakgrunden är ju att EU-kommissionen godkände den här tillsatsen 2022 och det är ju en ganska lång godkännande-process för en sådan här tillsats. Och de företagen som vill använda det här måste visa att det är effektivt, och säkert både för djuren, konsumenterna och de som ska hantera det, men även säkert för miljön. Det krävs vetenskapliga studier som granskas av EFSA och de gör även egna litteratursökningar på området och gör en slutsats om det är säkert och om det krävs någon särskild uppföljning.
Sen publiceras det här yttrandet och då har vi en arbetsgrupp i kommissionen där varje medlemsland röstar om man ska använda den här produkten. Och vi röstade ju ”JA” för att EFSA hade sagt att den var säker. Vi går alltid på EFSA:s yttranden.
Men är det verkligen ett godkännande från EFSA? Enligt en forskare på SLU jag pratat med ska man se det mer som en riktlinje och en tolkningsfråga:
– Så är det och det är väl få saker som man kan vara helt säker på. Men det grundar sig ju på vetenskapliga studier och EFSA kommer ju sedan till en slutsats. Det är ett yttrande över hur de bedömer tillsatsen och precis som du säger inte ett godkännande. Det sker sedan i kommissionen där länderna röstar ja eller nej.
Enligt Rebecca cirkulerar ganska många felaktigheter kring Boaver men enligt henne ska man inte behöva vara orolig för det här.
– Deras bedömning är att det ska vara säkert för djuren att äta och för människor att konsumera mjölken från djuren med den mängden man får ge av det här tillskottet, säger Rebecca och hon menar att EFSA även gjort en bedömning att det inte ska vara farligt att dricka mjölken på lång sikt.
Att fodertillsatsen, enligt EFSA, ska vara irriterande för ögon och hud vid hantering är något som Rebecca inte heller tror man behöver vara särskilt bekymrad om.
– Det är inte bra att få i ögonen eller inhalera någonting som dammar. Så det står nästan i varje beslut att det krävs skyddsutrustning eftersom de här produkterna ofta dammar, eller så kan det vara någon stark syra eller någon vitamin som är frätande. De här tillsatserna är så koncentrerade och det är därför det krävs sådana här granskningar. Det finns mineraler och vitaminer som kan vara toxiska också. Så jag tycker inte att det här är någonting konstigt egentligen.
Hur kommer ni att följa upp det här över tid?
– Vi följer inte upp den här produkten som sådan. Man använder ju tusentals olika tillsatser i foderproduktionen och då finns det ju dem som kanske har lite toxiska egenskaper som vi riktar in oss mer i kontrollen. Men det här är inget vi tänkt att vi ska kontrollera något särskilt nu, säger Rebecca och fortsätter:
– Däremot kommer vi väl som med alla kontroller titta på att man tillsätter i rätt mängd, att det fördelas i fodret och att man märker förpackningar rätt, så att det blir enligt de doser det ska vara. Men det görs egentligen för alla tillsatser. Det finns många som inte skulle vara bra att överdosera.