Vid årsskiftet tar han över som spannmålschef för Lantmännen
Med sin tidigare erfarenhet av spannmålshandel och lantbruk i ryggsäcken tar Per Germundsson över rollen efter Mikael Jeppsson.
Per Germundsson är ekonom-agronom i grunden och började jobba på Lantmännen redan 1997, redan under utbildningen. Han har lantbruksbakgrund och ett stort intresse för både lantbruk och handel.
– Jag hade inga planer på att jobba inom Lantmännen i tjugo år men så har det blivit och det har hela tiden kommit nya utmaningar och roller, berättar Per.
I den nuvarande rollen arbetar han med spannmålshandel och har gjort det i flera år.
– Jag har jobbat med inköp och försäljning av diverse olika produkter och gentemot olika marknader. De senaste åren har jag varit ansvarig för vår handel. Där jag jobbar nu är vi ett gäng på sex personer som jobbar med att köpa in spannmål eller att försörja Lantmännens industrier med spannmål och att sälja spannmål till kunder utanför Lantmännen, berättar Per.
Sedan en tid tillbaka fick han frågan att ta över efter Mikael, och efter att han funderat lite bestämde han sig för att tacka ja.
– Jag tyckte det verkade spännande, så då fick det bli så.
Hur skiljer sig din nya tjänst mot det du gjorde innan?
– Min nuvarande roll handlar ju mycket om handel och förbrukandeindustri. I den nya rollen kommer jag väl hamna mer på en övergripande nivå och närma mig lantbruket igen. Det kommer nog bli en utmaning att lämna det dagliga hantverket med handel och så, det tycker jag är roligt. Men sen kommer jag nog i stället uppskatta det här att ha mer kontakt med lantbrukarna som grupp, säger Per som skämtar om att den nya rollen förmodligen kommer innebära mer besök på olika bygdegårdar i Sverige, än flygplatser ute i världen.
– Det är fantastiskt att åka i Sverige. Jag är en landsbygdsmänniska och gillar att vara på landet så det kommer absolut bli en trevlig förändring.
Vad tycker du ska bli roligast med ditt nya jobb?
– Att jobba med de här lite större frågorna rent strategiskt är ju roligt och en del av det som blir nytt för mig.
Men med den nya rollen tillkommer även en del utmaningar konstaterar Per. En del av dem är lättare att förutse, som att man långsiktigt och kontinuerligt från Lantmännens sida arbetar för att få upp lönsamheten både för den enskilde spannmålsodlaren och för egen del. Men det finns också andra utmaningar som är mer diffusa.
– Det sker ju en strukturutveckling på gård och en infrastrukturförändring i hela samhällsstrukturen och det är ju en utmaning att titta på den framåt, för man tar liksom beslut nu som ska gälla om 25 år. Det är både spännande och respektingivande, säger han.
Han lyfter även fram klimatet som utmaning framöver. Tittar man tio år tillbaka i tiden har det varit några väldigt bra skördar, men också några väldigt, väldigt dåliga skördar. Enligt Per gör det att man behövt ställa sig frågan vilken kapacitet som krävs och om nivån ska läggas efter ett riktigt bra år som 2015 eller 2019 eller efter ett dåligt år som 2018 eller 2023.
Analytisk förmåga
Enligt ett uttalande från Elisabeth Ringdahl, chef för division Lantbruk, är man övertygade om att Per kommer att fortsätta utveckla spannmålsverksamheten på ett framgångsrikt sätt. Och förutom hans erfarenheter inom spannmålshandeln lyfter hon även hans analytiska förmåga som en styrka.
– Jag är intresserad av ekonomi, samhälle och historia. Jag gillar att se på saker i längre trender och analysera vad olika förändringar innebär långsiktigt, men också vilka paralleller som finns bakåt. Jag försöker nog lyssna in, ifrågasätta och se frågor från andra vinklar, säger Per.
Det kan exempelvis handla om att analysera vad olika förändringar innebär för spannmålsodlaren, för Lantmännens spannmålsaffär och för Lantmännen totalt sätt.
– Det tycker jag är spännande att vrida och vända på.