Krafttag mot invasiva plattmasken Obama nungara
Regeringen har beslutat om nödåtgärder för att hantera den invasiva plattmasken Obama nungara, som nyligen upptäckts i Sverige. Sveriges Länsstyrelser arbetar med att informera om riskerna.
Arten som ursprungligen kommer från södra Sydamerika har potential att orsaka stora problem för både inhemska arter och ekosystem om den sprider sig och etablerar sig i naturen. Plattmasken som är ett rovdjur kan till exempel påverka nedbrytningsprocesserna i marken. Det kan i sin tur leder till sämre förutsättningar för lantbruket och trädgårdsodlingen.
De första fynden av plattmasken gjordes enligt länsstyrelsen i Skåne den 7 november. Naturvårdsverket skickade den 21 november en begäran till regeringen med förslag på nödåtgärder.
De fynd som påträffats i Sverige har gjorts på några plantskolor i Skåne och i en stadsplantering i Malmö. I alla fallen så kan fynden spåras till växtmaterial som importerats från en plantskola i Tyskland.
Plattmasken har redan etablerat sig i flera EU-länder och föreslås nu tas med på EU:s lista över invasiva främmande arter, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Insatser i tid
Eftersom arten ännu inte är listad har svenska myndigheter hittills inte kunnat vidta några bekämpningsåtgärder.
Med regeringens beslut blir det från och med den 7 januari 2025 förbjudet att hålla, föda upp, använda, byta eller släppa ut arten, även i kontrollerade miljöer. Detta gör det möjligt att påbörja insatser för att stoppa spridningen och skydda den svenska naturen och jordbruket från de negativa konsekvenser som en etablering av plattmasken skulle innebära.
Sveriges länsstyrelser genomför nu en informationsinsats riktad mot handelsträdgårdar, butiker och andra verksamheter som hanterar och säljer växter. Syftet är att öka kunskapen om arten och reducera risken för fortsatt spridning.
Informationsbrev till växthandlare
Den 10 december meddelade Länsstyrelsen i Västra Götalands län att de skickar ut 3 000 informationsbrev om den invasiva plattmask till länets växthandlare.
– Alla som handlar med importerade växter har en mycket viktig roll i att hindra spridningen, säger Alexander Ohlström Frisborg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Västra Götaland i ett pressmeddelande och tillägger:
– Vi skickar nu ut brev till länets alla plantskolor och andra som handlar med växter, för att informera om de nya reglerna, om riskerna med den här plattmasken och framför allt vad man behöver göra, hur man kollar sina plantor, känner igen plattmasken och hur den kan avlivas, säger han.
Det har ännu inte gjorts några fynd på Gotland men även där är man beredda på vilka risker plattmasken kan medföra.
– Det finns ännu inga rapporter från Gotland men eftersom den kan ge så stora negativa effekter är det viktigt att vi är på tårna och snabba med att upptäcka plattmasken om den kommer hit, säger Tiina Kumpula, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Gotlands län.
Finns chans att stoppa
Länsstyrelserna vill i första hand arbeta tillsammans med branschen för att hitta fram till ett system för egenkontroll som fungerar. Detta utan att medföra en alltför stor inverkan på verksamheten, samtidigt som en rimligt god säkerhet mot spridning uppnås.
– Det finns en god chans att vi kan hindra att Obama nungara får spridning i Sverige, eftersom vi nu agerar tidigt. Jag upplever också att växtbranschen är på tårna, att de tar ansvar och vill göra vad de kan för att hindra den, avslutar Alexander Ohlström Frisborg.
Fakta Obama nungara
- Den äter daggmaskar och andra arter som behövs för att bryta ner växter till jord, och för att jorden ska hålla sig lucker. Det kan få allvarliga konsekvenser inom exempelvis jordbruket, om den förökar sig.
- Släktnamnet Obama härstammar från språket Tupi och kan översättas till ”blad/löv djur” (Oba=blad Ma= djur). Det har inte något att göra med USA:s tidigare president.
- Den trivs på fuktig jord och gömmer sig gärna under blad och stenar. I Sverige har den än så länge bara hittats i och under krukor och på marken under krukor och tråg.
- Vi vet inte hur väl den kan övervintra i Sverige men det är viktigt att den inte får etablera sig eftersom den då kan sprida sig när klimatet blir varmare.
- Den är 5–8 cm lång och en halv cm bred. Den svenska plattmasken är mycket mindre. Färgen på ovansidan skiftar mellan beige och mörkt brun med svarta längsgående linjer. Undersidan är beige.
- Lättaste sättet att döda den och förstöra dess ägg är att lägga i en burk och hälla kokande vatten över. Plattmaskar kan överleva att klippas itu, därför rekommenderar vi inte klipp som metod.
- Det är också viktigt att rapportera eventuella fynd till Länsstyrelsen.
Källa: Länsstyrelsen Västra Götalands län